Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Monday, May 28, 2012

Bila sy menembak...

..lari semua monyet2..hehe..seb baik monyet awal2 lg dh lari.
Nie program yg sy join las week.akhirnya dapat gak merase camner menembak..haha..gugup gilerr!! sampaikan rase jari nie x leh nak tekan picu pun.Tp yg pastinya pengalaman ygcukup berharga.

Sebelum bermula latihan menembak, penerangan cara2 menembak diberi oleh staff Penguatkuasa Hutan yg pakar bab2 menembak nie.
Sy sedang dalam medan peperangan...haha..rase nak tercabut jantung bile nak tekan picu tu..dh le sebaris ngan semua lelaki, kene tunggu diorang tembak dulu br berani.. 17 biji peluru diberi, hanya 5 je yg kene..haha..terer tak??
Alhamdulillah..jadi la kan dpt saguhati..saper nak bg kan sleeping beg, so kene la usaha..haha..konon.
Testing2...minta tunjuk ajar yer..maklumler budak br pegang pistol.
Pistol yg digunakan jeniserr..x ingat lak tp gune peluru 9mm.
Barisan wanita2@kaum2 ibu..eh..ade yg ada anak dare lg..yg mane satu??hehe..
agak2 la ek yg pasti bukan saye...sempat lagi kan.
Banyak lg gambar tp bukan dr kamera sy tp cameraman jabatan, sbb x leh snap pic time menembak..tunggu jer la kuar kat laman web jabatan kang, harap2 ader la wajah sy kat celah maner..huhu

Thursday, May 24, 2012

Meradah paya sy hr nie..huhu..penatnyer jangan cakap ler, 4 jam jalan dlm air paye jer...basah gak ler suar kecik.. Sy terima arahan kene semak kawasan yg menjadi rebutan 2 pihak, so sy kene turun cek sempadan utk pembahagian..haiyer!!..sudah tue2 pun mau main rebut2 ka..Ok, x leh citer lelebih..saje nak tepek gambor, utk dikenang2..haha..padehal bukan seberape pun..huhu..ade akak kesah.. ;)

Nie kawasan yg agak cetek stlh mengharungi paya yg dlm td, so leh la melaram ckit utk bergambar..hehe..saje nak tunjuk gambar kat boss. Sblm smp sini, air paya lai dalam..separas pinggang. Tetibe lak terbayang citer anaconda..grr...Nauzubillah..
Sepanjang laluan paya tu, banyak periuk kere..teringat mase keje kat Raub, kutip periuk kere kat ch.

Yg tekejutnya kami jumpe bender nie..aper ek, mcm kurer2, org asli tu kater jangkang. Malu2 lak org asli tu bile sy nak snap..diorang la yg tunjuk jalan sepanjang sempadan, mmg x terkejar la klu ikut diorang berjalan, cam jalan atas karpet je lajunya..kiter lak terkedek2 cam kure2 mengharung air.
Dah rezeki diorang ler dpt menatang tu, katernyer masak rebus jer..ikhh..goli den!

 Anak buah sy sedang mengukur pokok sempadan, 
seb baik air cetek ckit.

Alhamdulillah akhirnya selesai slh satu tugas yg diberi, tinggal nak wat laporan jer..
Smp umah kol 3, siap2 mandi terus lelap x sedor diri..seb baik x telajak nak mbik anak..abis kudrat dh rase..
Esok lak ada latihan menembak..hehe..tgk jer la mokcik nie yg x pernah pegang pistol nak menembak..harus tersasar peluru..x sabor nak mencube esok.

Tuesday, May 22, 2012

3 Layer Tea

x puas minum kat kedai mamak minggu lepas sbb ntah aper2 punya 3 layer tea, cam 2 layer jer..huhh..seb baik org belanjer kan..klu harap sendiri bayar x der la dirinie nak jejak mamak tu..last choice k..
So risik2 la cmne nak wat..lerrr...amat ler kacangnyer..



Nie la hasir 3 layer tea sy...lerr, cam lebih kurang jer ngan kat kedai mamak tu..heheehh..
Tp kan masih lg leh beza kan warne tu..so menjadila 3 layer tu kan..sy silap step mase masukkan teh tu, termasuk teh yg masih panas, so agak bercampur ngan 2nd layer.

Ais dh mencair..sbb dak tibam  terjerit2 dlm bilik air mintak tolong basuhkan--..x menyempat2 ummi nak snap gambor dulu.

Ok, nie caranya ...semudah ABC

Gula Nisan - cairkan
Susu cair
Teh bancuh ngan gula sedikit - sejukkan

- Masukkan gula nisan 3/4 cawan
- masukkan ais sepenuhnya
-lalukan susu cair di tepi cawan perlahan2
-last sekali lalukan air teh dr tepi cawan gak
tu jerrr...
Rasenyer cam air cendol ckit2 la...klu letak cendol tu mesti sedap kan.

Yee Mee Sizzling

Menu mlm semalam..tp sambung2 mase masak nie ..
Balik kerje jer terus bersilat kat dapur..tgk bahan2 semua ade kan..sedang masak, sy dpt panggilan dr staff bgtau renjer sy masuk ICU..akibat serangan jantung.. so, cepat2 sy kacau bahan2 dlm kuali n tumis ayamnya dulu sambil berpot-pet2 suruh anak2 mandi cepat.
Bersiaplah kami anak beranak, lps maghrib terus g ke KPJ niat nak tgk renjer.
Alhamdulillah smpnya sy tinggal 10 minit lg waktu melawat, so dpt la tengok tp renjer masih x sedar kan diri..sedeh tgk keadaan die, dlm die la yg pandai bergurau tp bile terbujur kaku rase sedih ler..Sempat la sy borak ngan org rumahnya yg peramah tu. Mudah2 an renjer cepat sedar n sembuh kelak.
Lps melawat, terus balik umah n sambung makan..eh, masak..hehe..lupe td x siap masak lg..

Inilah hasilnya n menjadi santapan kami pd pukul 10 mlm..hehe..


Sy terus cara masak la yer..mate dh berat nie, mr.garfield bergayut nie haa..

Bawang merah+putih - tumis n masukkan sos tiram + lada hitam+ kicap cair.
Masukkan ayam or aper2 lauk yg disukai. Lepas tu masukkan cendawan shittake n sayur2 yg ada dlm esbok tu. pekatkan ngan tepung jagung sedikit. Tabur sedikit minyak bijan. Perasakan ngan garam gula.
Letakkan hot plate atas dapur n masukkan yee mee yg dh dgoreng sekejap.
Siram kuah td n pecahkan telur sehingga telur separuh masak.
Ok mokcik nak beradu dah..gudnait!!

Monday, May 14, 2012

Tips Simpan Telur

Malam nie hujan yg lebat sesgt..angin kuat bertiup sampaikan tempias boleh rasa kat tingkap bilik. Cek abe lak tgh temenung tunggu bile hujan nak reda ckit sbb dah janji ngan kengkawan die nak mengeteh mlm nie sambil study sbb esok ade theory paper ..haha..entah ler..sudahnya lebih banyak borak la kang bile dah berkumpul sambil asap berkepul2....

Sy lak tgh melayan blog sambil ber ‘walking” ke blog lain, lalu terpandang buku kat rak sebelah meja nie..Alahai!! beli jer buku tp x bace abis lg..trafik kerajinan tu amat la slow kan..

Tetibe...haaa!!..kan lebih baik kite kongsi kan..atleast utk diri sendiri, sbb bile menaip automatik la kita bace kan..hehe..tektik la tu..
Ok la, buku nie sy beli dah dekat 2 bulan kot..seb baik x sampai 2 tahun. Klu ikut bacaan seimbas lalu, banyak manfaatnya terutama kiter nie wanita yg x pernah surut2 kejenyer..dr celik mata sampaila nak pejam mata . Sy akan cube taip setiap tips..tp 1 n3 1 tips la ekk.n sy x ikut turutan spy tuan tanah tidak boring,ikut selere..hehe...klu rajin lebih, maka lebih la kan..n ayat yg sy tulis sy x edit..100% ayat dr penulis agar fakta tidak sesat barat jdnya disbbkan sy..

Ok..utk mlm nie murid2..cewah! tetiber lak jd cikgu, x der tokoh langsung..kiter terus lompat BAB 11..bagus cikgu nie, terus lompat jauh giler..leh cepat abiskan.. Sebelum tu sy intro dulu siape penulis buku nie..

Penulis : Ulfah Nurhidayah Terbitan : Diva Press Tahun : 2010


 Antara m/s dlm buku nie..keterangan n fakta yang mudah difahami.

BAB  11
TIPS CERDAS MENJADI CHEF KELUARGA

MENYIMPAN TELUR 
Telur akan tahan lama jika disimpan di tempat yang kedap udara. Sebaiknya simpanlah telur pada pintu penyejuk beku dan letakkan telur dalam keadaan berdiri (Bahagian runcing si bawah). Kedudukan ini akan menjaga agar pundi udara tidak rosak dan telur akan tahan lama.

Korang rase telur nie terbalik tak??? ce teke..

Ok..lps nie x tau la bile lg nak kuar n3 tips nie ekk..

Sunday, May 13, 2012

Butter Teddy Cookies

Resepi ilham dr kak hana..TQ..sedap sgt..sangat2 la lembut . Anak dara 2 org nie suke sgt la mendeko gambat teddy tu..
Tp bile memasing dh bosan - sbb dh kenyang la tu, mendeko sambil makan...tetibe kakak suggest buat huruf name die..oooo..good idea, keje ummi pun senang.
Sebenarnyer lame dh simpan resepi nie..tp cam x brp yakin sbb oven lame dh x berfungsi ngan betul..so bile dh dpt ovennn..ehem2..hehe..oven murah jerr..



Hot from my oven....
Rupe teddy yg x brp rupe..ada mate yg tersembul la, ada yg senyum, ada yg masam..
'Ummi..kakak wat mulut nie nape mcm teddy nie menangis?''..haha..die yg wat leh lak tanyer umminya..
Tp puas hati sbb dpt wat same ngan anak2 ...rase nya mmg lemak2 butter  n rapuh sesangat..tu yg time nak masuk bekas ade yg tertanggal telinga..hehe



Nampak simple tp perlu kesabaran nak membuatnya..huhu..
blm lg kene wat biskut or kek yg berbunga2 kan..


Hehe..sebuk la dak bedue nie..sorang secawan dah kenyang.


Nie le hasil di deko sendiri oleh tuan badan..tp dak nie dh x larat nak makan sbb 
dah secawan kepale teddy die bantai..


Dak tibam pun nak gak..
Tp mesti ade yg perasan ade huruf2 sprt bersambung..haha...pth time angkat oleh kerana rapuh sangat..

Sy salin resepi yer..sumber dr kak hana yg dah balik malaysie tu..dengar dok Kuantan, tp x pernah bertembung lg. Klu jumpe harus mintak buku resepi..hehe

8 oz (275 gm) butter tanper garam (unsalt)
1/2  cwn gula halus - sy guna gula prai
1 1/2  sk esen vanilla
1 bj kuning telur
1 / 4 sk garam
2 1/2 tepung gamdum
Pewarna coklat
Coklat chip

- Pukul butter + gule - sehingga kembang
Masukkan esen vanilla + garam + telur kuning
Masukkan tepung sedikit2
Bahagi 2 - 1 bahagian letak pewarna coklat
Wrap n simpan di esbok atleast 1 jam

...slps sejam....

Masukkan dlm piping bag
Bentukkan muka n telinga. Letak Coklat chip sbg mata n adunan coklat sbg mulut - sy mulut gune coklat rice sbb teddy yg agak comel saiznya.
Bakar dlm 170 dc selama 15 minit - oven sy gune 180 dc selame 20 minit.
@ terpulang nak bentuk aper biskut tu..janji enjoy!!!

Mu reti dok??

..hehe..kecek gapo mu..?
Hiburan di petang hari sambil menunggu cookies ku masak..
Cookies???..yummi....tungguu!!


Saturday, May 12, 2012

Homemade Pizza

Penat menguli tepung malam td..almaklum ler x der BM..aperlagi BI..haha..so gune la MP jer..ntah aper2 la sy nie kk..
Sudahnyer doh sy lambat kembang..kejap2 jenguk dapur tgk doh..x naik2..sudahnya angry bird pun mula la nak baling telur kat b**i tu..haitt!!
Tp kan..Alhamdulillah..stlh hampir sejam, kembang gak doh sy..seb baik..klu tak sy lempar kat kucing yg dok meow2 kat luar tu..nak brp kilo sehari bg die makan??..makan mengalahkan tuan..grrr...ok x per..tu bahagian cek abe yg nak sgt layan kucing ntah dr maner munculnya.
Berbalik dgn doh sy yg selamat tu, sy bahagi 2 n mula la mencanai n bakar sekadar utk garing ckit jer..pastu terus wrap n simpan kat esbok..esok pg nya senang tinggal nak tacap2..


Bile dihasilkan sendiri menggunakan MP..maka amat praktikal dilabelkan sebagai Homemade..hehe
Termasukla pizza yg x berape ngecun nie..tp rase amatla ngecun..base nyer pun menjadi n rangup..tp x leh kalahkan my peberet , Domino's Pizza yg crispy tu..sedeynyer kat Kuantan x der..ntah aper2..

x cukup lg ker sos n mayonis dlm tu?? ok boh la lagi..leh cepat abiskan stok mayonis n sos dlm esbok tu..beli time majlis hr tu gaye cam nak kenduri kawen, x sedor diri..

Ok..sy wat doh utk base tu pakai tawakkal je sebenarnyer..tetibe teringat kat mesin doh sy tu yg rege sampai 1K tp cam gajah putih kat raub tu..haha..cek abe pun dh perli2..hehe..perli2 sayang...klu x sayang x kan nak belikan..

Cara sy -
250 gm Tepung High Protien
11 gm (1 peket) yis kering
75 mlm air
50 ml minyak masak
2 sudu marjerin
1 sk bread improve

Gaul tepung ngan yis n bread improve...masukkan air sikit2 n minyak masak n marjerin..gaul ngan tangan sampai muke cam angry bird..bertuah saper ade BM..leh tinggal mandi..
"bang..leh belikan syg BM ?.. sambil tangan bekerje keras menguli tepung..
"ummi..ayah x balik lg la.." sampuk kakak yg tgh tgk katun.
"oo..yer ker..hehe.."

Utk tacap atas nya tu ikut suke masing2..
Sy letak sambal daging cincang n tabur cencawan, jejari ketam..pastu tutup ngan cheesee slide n mozarella..last sekali taburkan oregano..
Sblm letak segala cheese tu letak dulu sos n mayonis.
Minggu lepas cam biase sy n anak buah klu nak masuk utan belah lepar, mesti minum pg di Zaman..kekadang bile jemu kat Zaman, Kedai Syed la di tujunya..
Di kaki lima kedai Zaman biasenyer ade jualan sayur2 or buah kampung. Pagi tu ternampakla makcik nie jual hasil kampung gak..n terpandang la buah yg besor tu..
"Er..kundang ke tu makcik?"
"Yer nak..sekilo 14 hengget"
"Mahal gak ek.."..tetibe lak gatal kuar dr mulut nie..
"Biase la tu nak..mbik dr org gak.."..nada cm lemah
jer , muke pun x paling dah.
huhu..aper la sy nie lemahkan semangat makcik tu nak menjual
"Eh..x per makcik, bg sy sekilo cik?..manis kan cik?..haha..ayat nak caver balik.

Selain buah, makcik tu jual madu gak..
Besor kan kundang nie??..manis cam pelam padi..puas makan tau..nyesal lak x beli 2 kilo..mahal pun mahal la..hehe..

Tuesday, May 8, 2012

08052007 - 08052012

HAPPY 5TH BIRTHDAY TO OUR LITTLE PRINCESS  
 Dah 5 tahun dak tibam nie..terbayang2 lagi ketembamannya kecik2 dulu.. Tp kan dak sorang nie x mengaku 5tahun, marah no klu kiter ckp 5tahun..die nak gak 6tahun..hoho..
Cadang nak celebrate kita2 je mlm nie, tp ayahnya ade kerja hr nie..bila ayahnya sampai umah, anak2 dh membongkang..xper ler, tangguh hujung minggu nie.
So memalam caMnie syok lak mendownload (sila rujuk kamus dewan- ada?) gambar2 dak tibam nie..puas dh cari gambar2 time baby dulu tp x banyak yg dpt...yg lain sy dah burn kat CD n CD tu simpan di Raub..jauhnya nak mengambil kan..
Nie aper yg sy dpt korek2 kat folder lama..hehe..lame dah x tengok gambar2 nie..

ERA KETEMBAMAN DAK CIKIBAM 
Aduhai!! rindunya time die baby dulu..

see...mulut die ttp sama..moncong. Masa nie br 5 bulan.


2 tahun. 
Nie tgh baca doa selamat sempena adik naik umrah


Deja ngan Mbah Yot 


hehe..time nie bezanya kakak ngan adik...sekarang adik lg besar dr kakak..

6 bulan
Baru pandai mengiring


2 Tahun..ngan kasut Pua Chu Kang nya.

GAMBAR-GAMBAR SEKARANG..DI TSII..
Di snap oleh Mami..Tq sbb menambah koleksi gambar utk kenangan.

Menguap x kira tempat..janji dpt lepas..hehe

Lakonan semata2 ok..

Nampak kedewasaan ckit dak tibam nie bila berbaju kurung d pagi Jumaat.

Pandai naikkan bendera..tp x pasti leh serentak tak ngan lagu Negaraku tu..takut lagu x abis, 
bendera tu dh sampai dulu..


Budak yg berselera apabila dapat makanan.



Bila masuk pool, x hengat dah nak kuar.

SEMOGA ADIK JADI ANAK YANG SOLEHAH DAN JADI INSAN BERGUNA NNTI. 

Monday, May 7, 2012

Pavlova Yang Pemalu

Huhu..merajuk benor nampaknya awak yer..br 4 tahun sy mintak tolong..tu pun bukan hari2 awak.. Ok la, sy ttp ucap terima kasih kt awak sbb banyak jase awak tp nape kali nie hr yg penting , awak x nak tolong sy??huhuu... awak merajuk ek sbb sy x bawak awak bele.. X per ler..w/p x menjadi pavlova sy sbb awak..errr..yer ker! bukan sbb salah resepi ker?? ttp ku hias juge..

Tgk ler...leper jer mcm kapal UFO rupenyer..dah ler menghitam di bawah..huhu..tp kan, cripsy tau luarnya..
Dak tibam yg x sabor nak makan..separuh gak la die bantai sorang..suke sgt kat krim tu. Kali nie menjadi la krim sy, x ler mencair cam time wat cup cake hr tu.

So pd kengkawan yg terjengah kt teratak nie, saper2 yg ade step sebenar, sila la kongsi ekk..
Sy wat ikut step n resepi dlm majalah Mingguan Wanita, tp bila dah wat br terpikir nak tgk kat internet, rupenyer step die lain ckit..ker sbb tu x menjadi pavlova sy??..

Ok nie resepi n cara dlm majalah Mingguan Wanita

4 biji putih telur
Secawan Gula Kastor
1 st tepung jagung
1/2 sk cuka makan
1/2 st esen vanilla

- Putar putih telur ngan gula sehingga kembang n kilat
- masukkan tepung jagung, cuka, esen vanilla
-Putar sekali lg sehingga sebati dan kaku ( mcm tanduk bila ditarik)
- Tuang di atas kertas minyak yg sudah dilukis bentuk bulat
- Bakar pd suhu 120 d/c - selama 1 jam 1/2

Kat internet lak step die, pukul dulu putih telur sampai kembang, baru masukkan gula sedikit-demi sedikit
Putar sehingga kembang, berkilat dan mmbentuk tanduk
Masukkan tepung jagung, esen vanilla dan cuka makan dan daul guna senduk.

Nak tau rupe Pavlova yg tulen??

 "

 " 

 "
beza benor kan ngan sy punyer.. 
K la..nie x puas hati nie, len kali sy mmg nak cube lagi.

ber BBQ di malam hari..

Alahai..slow nyer n3 nie nak kuar kan..cam si Niko berjalan bersiar2 d taman..dah nak wat camner, bile En. M datang bertandang, susah la nak halau..tetamu kan, kene la jemput..haha..
Majlis nie sy wat x der sempene aper2 pun..ramai gak yg menanyer majlis aper nie? naik rumah baru ker? or bakal dapat baby baru ker? naik pangkat ker?..time kaseh la yg menanyer, tu tanda diorang prihatin. Sebenarnya bukan aper pun, sejak pindah Kuantan, x pernah lg wat majlis aper2 utk jemput kengkawan datang. Sementara MIL ada kat Kuantan, so buat jer la, perancangan pun dlm waktu yg singkat..seb baik semua diberes oleh staff sy sendiri, hatta dari memesin rumput, memasang khemah, katering, sate..semua staff sy wat..Alhamdulillah..semua dipermudahkan..
Yg ralat ttp ader la..antaranya sy lupe nak kuarkan aiskrim malaysia sy wat sendiri, padehal dekat 50 btg sy wat..sampai la nie ade lg aiskrin tu..pastu sy leh lupe beli sosej utk dibakar, kat sini ade miss communication ngan katering, ingatkan die yg beli, rupenyer sy sendiri yg offer nak beli..sudahnyer..emm..x per la x der rezeki kan..
Ok la..nie pic ntara yg sempat..sekali lg , yg sempat sy snap..
Antara menu hr tu..sate ayam n daging..
Nie le tokey sate yg sedap seantero tu, En Dolah Satey...staff sy gak..hehe..so senang ler nak kirer..

Staff sy yg lain sebuk bakar BBQ kepak, n kambing..kepak tu sy sendiri x dan nak rase..licin dah.. 
Time kasih ler kome menolong boss kecik kome nie ha..klu kuota APC banyak, mmg sy bagi cemerlang la kat korang semue...hehe..sape nak sile bodek sy lg keyy..

Sy nak snap setiap tetamu yg dtg hr tu..tp kan..sy nie mmg pemalu ler..ngeee..
Tp yg buat sy terharu bile x-boss sy datang..n kebanyakan staff sy pun stg gak..cikgu dak tibam (mami) n kawan dak tibam. seroja pun datang..time kaseh ler sudi menjengok teratak hambe nie.
Sedare lak yg stg mlm tu Pok De sekeluarga n Pak Cu sekeluarga. Tp kan..cian kat my MIL yg menanti anaknyer yg sorang tu dtg menjenguk, tp hampe..dah nak wat camner anak x brp nak pandai memikir maner yg patut n maner yg x patut..ok cukup..blog sy bukan  medan utk luah perasaan yg sedih2..biar kami shj yg tahu.

Petang sblm majlis, kami dh bakar2 sate..saje nak melantak dulu..kang mmg x dan merase kan..cam kepak ayam tu..huhu..tebayang2 je nie.. 

Nie le cup cake yg sy baking ngan staff pempuan sy..tp kan hr tu, krim nyer amatla pemalu..mencair lak..huhu..
Nie cup cake sy yg masih togel lg..tp kan mlm tu separuh je kuar, tu pun cepat jer dh abis, separuh lg mmg simpan utk bungkus staff sy.

Seronok gak gak wat majlis cm nie sesekala..InsyaAllah..klu ade rezeki lg nnti ingat nak wat lg..nak baiki aper yg kurang.