resepi
Bawang merah+ bawang putih+ halia - cincang
Mashrom
Tumis ngan sos tiram n sedikit bancuhan tepung jagung
Sesuaikan rase
Siram bahan tumisan ke atas sayur kailan yg disusun atas pinggan
Percikkan sedikit sos bijan
Dan seterunyer kukus shg sayur masak
Baby Crab @ mini ketam masak lemak cili padi- terpikat lak tgk ketam kecik2 kat pasar ahad. Sepinggan 5 hengget (12 ekor). Yg syoknyer tgk kakak makan banyak sbb ade lauk ketam nie. Die sorang jer abiskan 5 ekor.
Pencuci mulut- pemberian my staff. Nama rambutan nie Budak Sekolah- aku pun x tau cmner leh timbul name nie
MENU MINUM PETANG
My peberet gak klu pasal bakar2 nie..tp leh luper lak nak snap sambal die, dah abis makan br teringat..huhuuu.
Aku wat 2 jenis sambal
1) Belacan- yg nie aku x leh sentuh, abis muke, rase rugi tol hidup kann..
2) Sambal kicap (cili padi+ ckit bawang putih+ gula+kicap+perah limau nipis)- yg nie mmg wajib
Resepi
Ikan talapia merah @ sebarang ikan yg sesuai
3 ulas bawang merah + putih
1 inci halia
* tumbuk lumat
Lumur atas ikan ngan kunyit + garam ckit+ bahan perasa
Balut ngan daun kunyit n bakar
oleh kerana berlaku perlambakan tempoyak mentah kat peti sejuk, so hari2 tempoyak..hohoo..nasib baik my peberet..setakat nie x jemu2 lg lerrr
MENU MINUM PETANG
Donut nie pun 2nd time kiter wat. Tp ntah nape donut aku nie bile goreng jer terus gelap, padehal dah belek2 selalu. Tgk donut org lain tu putih terbentuk jer. Tp nasib baik my cek abe kate lg suke mcm nie, sbb lebih garing...puhhh...kire lulus la yekkk
Semasa proses membentuk doh pau berintikan kacang merah
Nie kire 2nd time wat pau..kire lg gebu dr 1st time wat yg dulu, sbb dah tau sukatan bahan yg betul. Meh jengok resepinyer
Resepi
Utk bancuhan Yis
200 ml air suam
5 sb gula
1 sb susu tepung
2 sb yis segera
* bancuh n tutup smp kembang yis nyer
* bancuh n tutup smp kembang yis nyer
450 gm tepung pau
50 gm tepung ubi
1 sb shorthening
* masuk semua bahan dlm mesin pasta @ BM
* masuk semua bahan dlm mesin pasta @ BM
Stlh sebati campuran tepung, masukkan bancuhan yis td
Putar sehingga menjadi doh
Selepas siap wat doh bentuk pau n di isi ngan kacang merah, kukus lerrr...
No comments:
Post a Comment