Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Sunday, December 27, 2009

Kulat Tahun

agak lewat rase bende nie aku nak introduce kt cni, tp x per..ilmu x pernah lewat klu kiter sentiase cari. So kali nie aku nak story pasal sejenis cendawan nie@kulat. Bulan lepas aku balik kpg, so OTW balik ke pahang time lalu jln BB (batang berjuntai) nampakler dr jauh lg ade org angkat bende mcm utk tarik perhatian kenderaaan yg lalu lalang kt jln. Bile dekat jer rupenyer si abgla jual kulat tahun. Memang sepanjang jln dr Ijok ladang kelape sawit,banyakle kulat tumbuh. Tp mat bangla nie jual mahal toll. Seikat RM10, aderlahh dpt semangkuk..tp dlm mahal2 aku sambar 2 ikat, br puas nak makan.
Utk kongsi bersame nie pic yg aku masak sendiri..ori




Ciri2 kulat/cendawan tahun
- Musim hujan dan d petik sebelah pg
- tumbuh d tempat yg same- lorong2 kelapa sawit
- ketahanan hayat x lame- sblh petang akan diserang ulat
- mengandungi kandungan glutamic acid yang tinggi
[baca: monosodium glutamate, aji nomoto].
- rase mcm sotong atau ayam goreng
(bg aku memang sedap, semangkuk leh habis..heheehh)


Resepi
Kulat Tahun Masak Air

Bawang Merah + Bawang Putih - hiris halus
Sedikit ikan bilis
Garam + Perase
Kulat Tahun
Air

* Campur semua dan jerang agak lame sehingga kuah pekat

p/s- ade petua kate leh mabuk klu x cukup masak, tp yg lainyer bukan mabuk pening tp mabuk gelak sorang2 ..hehh..betul ker??

No comments:

Post a Comment