Mlm td 1st time wat...rupenyer kerjanya enteng...hehe...senanggg banget..yg penting menjadi gtu w/p rupenyer hodoh ckit..hahaaa..
nie kes x der acuan lerrr...so, aku bantai gune acuan biskut aper ntah, maunyer rupe gtu....
Resepinyer dh tentu dr kak hana...tp jgn bandingkan gambo nie ngan gambo kak hana ekk, mcm langit ngan bumi..hehe
Ok nie kiter copy resepinyer
Adunan puff
100ml air
45gm butter - suhu bilik
60gm tepung gandum - d ayak
2 biji telur
- Panas kan oven 200degree. Alaskan dulang dgn aluminium foil-sapu mentega
- Jerang air + butter - hingga mendidih
- Matikan api- masukkan tepung n gaul dengan cepat
- Panaskan semula adunan hingga nampak sprt kepingan nipis
- Masukkan telur n kacau cepat-cepat
- Masukkan adunan dlm piping beg n bentukkan di atas dulang
Jem kastard
1 sb tepung gandum
1 sb tepung jagung
200 oz (1 penutup susu segar)
3 sb gula
Susu pekat- ikut suke..
1 biji telor
pesanan penaje - Adunan nie blh dpt 12 biji cream puff yg sederhana..cek abe jer 6 biji sorang..huhuu
No comments:
Post a Comment