Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..
Terima kaseh daun keladi...
Wednesday, November 24, 2010
Yee Mee Kantonis
Hr nie ade peluang nak update..so kite update menu makanan dulu la yer...
Klu ikut cerite, banyak nak tulis dlm nie, tp mcm bler jer nak susun ayat..hehe..maklum jer la ekk..so, update xtvt masak memasak jer la..
Yee mee nie aku masak utk menu makan malam sblm cuti raye haji hr tu..masak ringan2 jer tp mengenyangkan...sambil kunyah kuar bunyi kruk!kruk! mee tu dlm mulut..hehee..
bahan-bahan:
1 pkt yee mee
isi ayam,udang dan sotong-ikut nak letak banyak mane
2 keping fish cake diptg nipis
1/2 biji carrot dibelah dua dan ptg menyerong
2 tangkai sawi
skit kobis
3 biji telur dipukul
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tpg jagung dibancuh dgn skit air
1/2 sudu teh minyak bijan
2 ulas bawang putih dicincang
1500ml air
1 sudu teh lada sulah
cara-caranya:
tumis bawang putih sampai garing.masukan air sebanyak 1500ml.
masukan carrot,isi ayam,udang,sotong dan fish cake.biarkan sampai melegak.
bila dah melegak masukkan sos tiram,lada sulah,tpg jagung dan telur.
kacau perlahan-lahan supaya telur dan tpg tidak berketul-ketul.
masukan sayur sawi,kobis,minyak bijan,garam dan gula secukup rasa.
letak yee mee dalam pinggan @ mangkuk dan siram kan kuah keatas yee mee.
boleh la terus dimakan bersama cili api potong yg dicampurkan bersama kicap cair
...
...
ehh..korang perasan gak ek, nape dlm list menu mcm banyak jer bahan tp gambor yee mee aku tu bapak ke simple..hehe...sbb balun bahan aper yg ade dlm esbok aku tu..hehe..x per la kan..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment