Petang semalam g pasar malam Peramu. Mcm biasa jalan2 sambil terjengok2 kepale tgk jualan yg ada. Sedang terkial2 cr aperbenda yg nak dibeli, ternampakla sesuatu bungkusan yg tak pernah dilihat sebelum nie.
Aperlgkan, bertanyer la kiter nie..rupenyer jering rebus. Siap ade pencicah lg..
Nie die bendenya...sebelum nie sy mmg x pernah jumper. Jering nie direbus dan makan dgn cicahkan kelape parut yg digaul dgn gula n garam...puhh..sedap rupenyer..rase mcm kekacang n mcm rase buah berangan pun ade.. lemak2 gitu. Sy rase klu makan sambil tutup mata mesti x tau itu jering sbb xder rase jering dah...
Nie info mengenai jering rebus yg sy cr bersama mr google..saje kongsi2 maklumat
Jering rebus ni ialah hasil dari jering tua yang direbus berjam-jam. Jering tu direbus dalam air yang dicampur dengan berbagai daun-daun termasuk kulit pokok jering itu sendiri. Ini adalah untuk membuang racun jering ni. Menurut kata orang yang tahu kalau tak kena cara merebus jering ni, orang yang memakannya boleh terkena "kapit jering". Kapit jering ni ialah rasa sakit ketika nak buat air kecil dan air kecil tidak boleh keluar, macam tersekat, ada juga orang kata kena "dedas". Yang saya tahu dulu-dulu orang akan cari bomoh atau dukun untuk dapatkan penawar. Sekarang tak taulah pulak.
Dengan merebus. Dalam kerja-kerja merebus jering, banyaklah petua-petua pelembut yang digunakan. Antaranya memasukkan sabut kelapa, bahan-bahan daripada besi seperti paku atau rantai basikal. Ad juga yang memasukkan daun nangka dan petua-petua ini boleh juga diguna untuk melembutkan daging.
Selain jering rebus, sy sambar jeruk maman n jeruk petai..nie klu pekene ngan ikan bakar n cicah sambal metah...puhh...tunggu resepinya nnti..
Sebut jeruk maman, mesti ramai yg dh tau kan..sejenis ulaman yg terkenal di belah timur..nnti sy akan citer lak pasal mr maman nie...
No comments:
Post a Comment