Alamak..sy x ingat dpt resepi kat ner nie..so, pencipta asal sila2 la tegur klu terjumpe n3 nie..minta halal copy.. ;)
Dlm esbok ada lg stok pelam padi, sblm ianya masak sy kene wat sambal cepat2..
Awat dlm lesung klu kukus??..hehe..nie pic dah kukus la nie..kire tinggal nak tumbuk ckit jer..bak kater tymbuk2 manja..
Nie lesung kesayangan sy nie w/p buruk paras rupenyer..
Cara wat sambal kukus..
Potong kecil bawang merah + pelam muda+
Cili padi ikut banyak maner nak kasi pedas
Ikan bilis segenggam--basuh bersih
Belacan
Gula + garam
Campur semua, kukus jap - sy lak nak senang letak sekali dlm periuk nasi yg br habis menggelegak tu..tutup sekejap.
Tumbuk manja
Hidang lah n adjust rase klu ada yg kurang..
Cicahla ngan ulaman aper yg ade kat belakang umah..cehh!padehal beli semua kan..
akak suka la tgk gambar lesung batu tu..nampak sgt cantik.Tak penah lagi mkn sambal kukus ni
ReplyDeletehehe..time kaseh la kak..ade gak puji batu lesong sy tu... Cube la wat kak..senang jerkk..
ReplyDelete1st time dengar sambal kukus.
ReplyDeletetapi masih tak paham mcmmane nak buat.
izla..alaaa..kukus cam wat kukus ikan tu. Sy nie pemaleh ckit, so tumpang ler dlm periuk time masak nasik, letak kat bhgn atas nasi bile nasi tu abis mendidih..tp kejap jer..jgn sampai lembik pelan tu..
ReplyDeletewah first time dgr ni sambal kukus.bagus gak ni leh cuba bulan2 puasa ni..menu baru...(salam kenal dari RS) :)
ReplyDeleteSalam juga dr sy...
ReplyDelete