Lama dah terperap dlm folder..dah siap edit pun..la nie br ade reseki ko yer ayam masuk dlm nie..hehe..
Nie ilham dari Kuliah MAster Chef sms sesi ngan Chef Flourance. Esoknya terus cube n rasenyer???.....puh..amat2 sesuai ngan org yg x brp makan pedas2, ditambah ngan rase masam taucunya...
Hehe..sorry ler, x pandai lg teknik snap gambor makanan..x der nampak sgt ayam tu..
Haa..yg nie nampak rupa pehe ayam tu sbb dok tanah tinggi..hehe..Hidang bersama nasi panas n sayur mayur..
Nie cr yg sy copy dr Kuliah Master chef..
tp dlm kuliah tu makan ngan sambal belacan, sy x wat k, elak2 kan..huhu
Anggaran bawang merah n putih ditumbuk lumat..
Cili blend - ckit jer..
Taucu halus
Ayam
Cendawan- optional pd yg gile cendawan cam sy..hehe
Kentang
Kicap cair
+ Kicap Pekat
Gula + Garam
Cili padi - biar sebiji2
Caranya
- Panaskan minyak anggaran lebih ckit, tumis bawang + cili giling sedikit sehingga naik bau , campur taucu- nie kene sentiasa gaul sehingga sebati dan terbit minyak.
-Masukkan ayam + air sdedikit- tumis hingga rata =+ cendawan+ kentang
- Masukkan sesudu kicap cair + kicap pekat
- Renehkan dengan api perlahan sambil rase garam+gula sehingga kuah agak pekat n ayam dah meresap ngan rasa taucu
Assalamualaikum fifi.. Kak Ani datang ni... Ayam Pongteh.. dah ada dlm list nak masak Kak Ani tapi lom terbuat la.. hehe.. anw tq ya resepinya..
ReplyDeleteWalaikumussalam kak!! slmt dtg! cube la kak..sy lak teringin nak makan yg org lain masak.. nnti akak masak nak rse ek!hehe
Deletesalam kak, walopun teknik snap tu x berapa nak ada, tp ia tetap buat nisah terliur.. hehe anta sket kat langkawi :) Take Care kak...
ReplyDeletelerr..nisah kat langkawi ker! br je balik tp dr perlis la..x rancang pun nak ke langkawi sbb dh bayak kali g.. best la dok sanekan.
Deletesalam kak,,dah teras2 kt tekak ni rase aym tu tau,ehehhe sedapnyer
ReplyDeletesalam kembali...aper lg try lerr..sonang jo!
Delete