Jangan tak caye saye wat kueh raye!! hehe.. Permintaan kakak la nie, ternampak kat majalah wanita terus mintak. Biskut nie memang kegemaran die.
Buai laju-laju sampai pokok sena..
Apa dalam baju sekuntum bunga cina..
Haa..tu die, biskut cina sy wat di hujung minggu...
Selame nie beli je bile musim raye, tp kali nie nak gak wat sendiri camner hasilnya..
Alhamdulillah...memang sedap n gebu..
Anak2 n ayahnya sekali mengadap tv leh abis 1 balang, tp kene hidang ngan air teh sekali la, klu tak tercekik makan biskut nie..
Puhh!! penat setting...Nak deco lg..setting camere lg..huhu..tgh berusaha belajar setting bokeh..
Ade la dlm 2 jam setting camera bg puas hati..sampai naik lemau biskut kat luar tu..haha. tp nampaknya banyak lg nie kene belajar n praktis..try n error n jgn putus asa..hmm
Exif pic d atas(nak bg ingat len kali) - Lens 50mm; 1.8 Mode M, 1/80 f2.2 ISO 500
Ok..kita masuk bab camner nak wat biskut nie..rupenyer kerjenyer enteng janji hati mau bikin..
150 gm butter
100 gm gula kastor/ halus
2 cawan tepung ubi
2 1/2 cawam tepung jagung
1 biji telur
Sedikit esen vanilla
Putar butter ngan gula hingga kembang
Masukkan telur n esen vanilla - putar lagi sehingga lembut
Masukkan ckit2 tepung secara selang seli 2 jenis tepung tu
- putar smp x lekat d jari
Masukkan dlm acuan dahlia@bunga cina, tekan hingga membentuk bunga atas dulang pembakar yg tlh dilapik kertas (sy gune kertas A4 je)
Letak la ceri kat tgh2 sbg penyeri..
Bakar dengan suhu 160 darjah selama 20 minit..
**sy wat adunan ngan try bakar ckit dlm 2 biji biskut, klu biskut tu mencair x membentuk bunga time memula bakar, maknenyer adunan kurang tepung, so tambah la tepung ekk..
No comments:
Post a Comment