Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Wednesday, May 8, 2013

Kuih ewel2 @ Kuih Abok Abok

Balik kpg br nie sambil niat masak2 n edar pd jiran2 sempena kelahiran Alif..kiranya cam maklumkan pd semua yg kita dh selamat melahirkan anak, gituler kirenyer. Menu wajibnya selalu bubur baby @ bubur abang, dlm bhs melayu bubur merah. Tp mak kiter rajin tau, die watkan kuih ewel2 @ bahasa melayunya kuih abok2. Meh kiter tgk camner kuih tu dibuat..
Embah Yot dtg gak pg tu membantu sbb mak x selesai lg membungkus w/p ade putu2 yang kononnya membantu..tp kakak leh la harap suruh gunting daun tu bila kuih tu dah dibungkus.
                    4 generasi bila berkumpul tp versi 2 bahasa bila berborak....jowo dan melayu..haha
 
         Bahan2 yg digunakan utk hasilkan kuih ewel2 nie..
 
Nie ler rupenyer kuih ewel2 tu...sedap tau, lemak2 manis..tp gula mmg mak x bubuh banyak..control spy x kencing manis..hehe..
 
Dannn..kiter dengan rajinnya n sebenarnyer dengan teringinnya yg amat sgt nak makan lg n ditambahlak ngan permintaan MIL yg nak rase camner kuih tu, maka sy cekalkan hati buat semula kuih nie semalam...Hasilnya??? Terbaik!!! tp bentuk x der rupe la..huhu..fail bab2 membungkus nie.. sudahnya wat cam centong aiskrim tu jer...jd la kan.. Cek abe lak mintak gula merah tu lebih..haa kau sampai meleleh kiter kasi.. 

Meh kiter kongsi resepinya...utk ingatan sy gak nnti klu nak wat lg 

Sagu - anggaran 3 cawan sy buat
Kelapa Parut
Gula/ garam
Gula merah
Daun pisang

- Memula letak sagu tu di dlm penapis dan lalukan air samapai agak kembang dan basah
- Lps siram biarkan sagu tu sampai agak2 kering
- Gaul dengan kelape parut (kelapa muda) n gula garam cikit
- Masukkan dlm daun, ikutla bentuk daun tu camner..n letakkan gula merah n tutup semula ngan sagu
- Kukus selama 5 minit shj..jgn terlalu lama nnti sagu tu terlalu melekat.

Senang jer kan.. 

Utk bubur baby @ bubur abang nanti kiter story2 lain n3 ek.. mengejar waktu internet nie, lps jam 8 pg mmg slow n x leh upload pic..grrrr..

No comments:

Post a Comment