Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Wednesday, November 20, 2013

Sosej Ala Teriyaki Bunga Kobis Goreng

Ala Teriyaki la menu sy malam ni. Sbbnya ayah nya ada kes n x balik mlm nie, so leh la makan ringkas2. Klu ada ayahnya rase x lepas nak hidang menu mcm nie, sbbnya x makan sayur sgt. Mesti kena ada nasi n lauk lain. Anak2 lak balik td minta wafer sorang seketul kenyang dah.
Menu sosej tu sy cuba2 ikut resepi Kak Ros, yg sayur lak x ingat dr mana sbb jumpe dah print lama terselit kt buku nota dlm hand beg..huhu..kire rezeki la kan.


Bhn n cara nak masak sosej Teriyaki..

Sosej - sy guna jenama Rahmat n rebus dulu sekejap bg lembut.
Bawang putih - racik halus2
Sos cili
Sos tomato
Sos kicap ABC
Sos tiram
Sedikit cuka
Gula + garam
* sukatan ikut banyak mana sosej yer..

- Potong sosej ikut cara suka cmner
- Tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan sosej td
- Masukkan segala sos dan cuka
- Last sekali imbangkan rasa gula garam
- masukkan sedikit air klu kering sgt.
- Hias dgn daun bawang



Bahan n cara kobis goreng lak

Bunga kobis- potong ikut bentuk die - rebus jap
Perap ngan lada hitam, lada sulah n sy tambah ngan serbuk perap ayam madu (beli time pameran pertanian hr tu)
Tepung gandum + tepung jagung
Telur
Serbuk roti

- Bunga kobis yg dh direbus perap ngan bahan perap selama 1/2 jam
- Celup dlm telur n dolekkan dlm campuran tepung td
- Celup ckit dlm telur semula , n golekkan dlm serbuk roti
- Goreng dlm minyak yg panas dan menutup keseluruhan kobis tu
Tp sentiasa jaga jgn sampai hangus..

6 comments:

  1. Blh try nih. Thanks for the resipi.

    ReplyDelete
  2. salam ukhwah Lela: satu resepi baru ni..nampak menyelerakan di makan panas2..tq sharing..

    ReplyDelete
  3. salam ukhwah juga ana..cuba la, nnti dh masak jgn lupe pelawa kiter..hehe

    ReplyDelete
  4. salam ukhuwah dari bunda...sedapnyer ..rasa nak buat jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dr sy juga Bunda.. terima kasih melaeat umah sy yg x seberape nie..

      Delete