Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Sunday, June 23, 2013

Kek Kukus Coklat Berkeju

Salam pagi isnin semua... Pagi2 camnie ngan masalah jerebunya..hidung pun dah mula x brp selesa. Tp bersabar jer la br ujian kecil dr-Nya...cume kiter jgn la menambah masalah yer.. Jgn lak mmbuat kebakaran terbuke, asap motor n kereta kene periksa jgn tebal sgt. Tu sbbnya semalam sy x bakar kek tp kali nie  kukus jer..so dpt la menolong ckit2 mengurangkan asap..haha..aper kene mengene lak nie ngan kek saya..hahaha.. 
Ok la..berbalik ngan kek kukus sy nie kire 1st time wat kek kukus n menjadi sbb pernah wat dulu x brp menjadi..tu yg nie kire 1st time..hehe




Ilham kek nie dr blok Dapurku Sayang.. TQ krn share kek yg sedap.. Tp klu nak banding ngan rupenyer jgn ckp la ekk.. cam langit ngan bumi..huhu..sy budak br belajar yer..
Sy copy dr blog beliau sbb malas nak taip banyak2 cume utk bhgn adunan keju tu sy ada kurangkan separuh sbbnya sy terbeli cream cheese tu seketoi jer, x perasan lak kene sampai 600gm. Tp bile dah siap sy rase elok jer camnie x der la muak sgt terbanyak cheese kan.. N kek sy pun terhasil hanya satu lapisan keju shj..

Nie resepinya utk rujukan sy jua klu nak buat lg nnti..

Lapisan Coklat : 
170g tepung serbaguna/tepung gandum (diayak) 
170g mentega / salted butter (pada suhu bilik) - Sy gune jename Farmcows 
3 biji telur gred B 
220g gula kastor 
45 g serbuk koko - dibancuh dengan 150ml air suam 
1 sudu kecil esen vanilla 

Putar mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim dengan kelajuan maksima. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar dengan kelajuan perlahan. Masukkan pula esen vanilla dan putar lagi. Masukkan bancuhan koko tadi dan putar lagi hingga rata. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata dengan spatula. Setelah itu, putar dengan pengadun selama 20 saat sahaja. Ketepikan.

Lapisan Keju : 
250g krim keju
1 biji telur
50g gula kastor  
1/2 sudu kecil jus lemon/jus oren/esen vanilla 
2 sudu makan tepung gandum 


Putar krim keju hingga hancur. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga berkrim. Masukkan telur satu demi satu. Putar lagi hingga rata. Masukkan jus lemon/jus oren atau esen vanilla. Putar lagi. Akhir sekali masukkan tepung. Putar hingga sebati. 


 Cara mengukus : 
Pastikan air kukusan panas dengan api perlahan. 
Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega. 
Adunan coklat dan adunan keju hendaklah dibahagi dua bahagian sama rata. 
Mula-mula tuangkan lapisan coklat ke dalam loyang dan kukus selama lebih kurang 20 minit. (penutup loyang hendaklah dibalut dengan tuala bersih supaya air kukusan tidak menitik ke dalam loyang). 
Loyang tidak perlu ditutup dengan kertas foil atau plastik. 
Kemudian tuangkan pula adunan keju dan ratakan. Kukus lagi selama 20 minit. 
Setelah itu, masukkan pula adunan coklat. 

Seterusnya boleh juga ditambahkan lagi masa mengukus selama 10-15 minit. 
Setelah masak, tutupkan api. Biarkan kek sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang. 

 ** Perlu diingatkan kek ini TIDAK menggunakan serbuk penaik atau soda bikarbonat. Harap maklum.

***** Sy masak malam so lps sejukkan kek, rase ckit n terus masuk dlm tupperware kedap udara n simpan dlm esbok. Keesokannya br makan betul2...Alhamdulillah lg sedap sejuk2 cam makan kek aiskrim..n kurang muak sbb hanya satu lapisan keju je. 

No comments:

Post a Comment