Oleh kerana,stok ketam nipah ade lagi dlm my esbok, harus di fikir nak masak aper lg..ketam masak lemak dah, sambal sira telur dah, lada hitam dah, goreng n rebus pun dah..emmm..
Aperlg, serahler kt mr google carikan..n terjumper lah resepi sup isi ketam nie...
Ala...sup nie selalu ada dlm menu klu makan kt hotel, cume kadang ketam tu tukar sarang burung atau sirip ikan yu n selalunya mesti hidangan pertama..
Nie resepinyer klu sape nak cube...memang sedap buat hirup2..
Rebus ketam n ambil isinya- air rebusan jgn dibuang yerrr
Tumiskan bawang m+p hingga naik bau
Masukkan air rebusan ketam tu
Masukkan garam + perasa + lada hitam
Masukkan soon (yg direndam air panas terlebih dhl)
Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung utk pekatkan
Akhir sekali pecahkan telur n gaul perlahan2..
Hidanggg n hirupp...
*doa makan jgn lupe!!
Satu mangkuk nie licin la saye n cek abe hirup..Anak2 x gemar lak sbb x der rupe ketam dah..
No comments:
Post a Comment