Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Wednesday, March 16, 2011

Nira Moyasi Egg

Klu tengok tarikh pic tu kompem la dah lame masak kan..tp leh lupe nak wayang2..haha..konon la mcm masak best2..
Eh tp kan, nie mmg best, lg2 mmg sy yg penggemar sayur nie..n sekali lg copy dr kak hana, sbb nyer... cube la tgk name resepi tu bahse jepong...cayalah kak...dh handal masak jepong. Nanti balik M'sia kompem klu buke restoran jepun laku gilerr...


Ok, mari kiter skodeng cmner nak watnyer..Cume sy ada lakukan pertukaran sedikit memandangkan itu ys stok sy ade dlm esbok. Memula x tau gak nira tu aper, rupenyer daun kuce..hehee

Bahan-bahan

  • 2 biji telur ~ sy letak sebiji jer..
  • 1/2 ikat nira@ daun kucai - potong
  • 1/2 biji bawang besar - hiris
  • 250g taugeh
  • 150g daging cincang ~ dlm esbok ade stok ayam cincang jer..
  • cendawan maitake - hana gune shitake ~ yg nie lak sy tukar kulat telinga..
  • 1-2 sb sos tiram
  • 1 sk minyak bijan
  • lada sulah
  • garam dan perasa *resepi asal ltk syouyu dan gula skit
Cara-cara
  • Panaskan minyak lam kuali. Masukkan daging cincang.. tumis sampai air daging kering.
  • ~ sy gune kuali sizzling
  • Masukkan bawang besar dan sos tiram. Kemudian masukkan cendawan. Kacau.
  • Masukkan pula taugeh, nira, lada sulah, garam (jika perlu), perasa (jika suka) dan juga minyak bijan. Kacau rata.
  • Kecilkan api. Pecahkan telur di tengah2. biarkan setengah masak.
  • Angkat terus dr api. dan hidangkan.
  • Enak makan panas2.

KULAT TELINGA

Nie la rupe kulat telinga..my peberet..klu masak sayur mesti nak letak nie..bestnyer rase bile kunyah tu kenyal2 gitu...

* Adik br je pulang dr rumah sy..nnti sy akan tepekkan menu aper yg sy masak utk makan mlm kami td..

No comments:

Post a Comment