Cekur yg telh dipetik. Ubinyer yg kene tumbuk ngan bahan2 lain. Daun nyer hiris halus2..leh makan mentah
cekur yg ku tanam. Cekur nie ku mbil kat tapak semaian Lentang
Biasenyer org jawe mmg suka masak yg ade bahan nie
Biasenyer org jawe mmg suka masak yg ade bahan nie
Yesss....jd gak urap nie, sbb dh lame x wat. Tp mcm kurang kawww ler, x same ngan org2 tue wat..hehee..tangan moden kan
Nie lak Asam Rong pemberian driver ku, Cek Rusli. Timer kasehhhh...nie masakan org Pahang belah2 Lipis..klu x cayer cuber tanyer CT Nurhaliza. Aku turut jatuh chenta ngan masakan nie sjk jd sebahagiahn org Pahang niee...pedas berapi tp agak pahit ckit2 sbb bahan asas die dr buah perah. Bahan2 lain dlm nie lak sayur kpg mcm pucuk paku, terung n beserla lauk mcm ikan keli ker, ayam pun boleh. Kiter mmg x pandai ler nak masak, makan pandai lerrr.
Menu hari ini- tetibe teringin makan kerabu jawa@ panggilan org jawe Keluban Urap. Kebetulan aku ade tanam cekur@kencur sepasu kt depan umah,s o aper lg....
Siap call mak kt kpg lg sbb lupe bahan tu guna ikan bilis 2 udang kering...hehee..tu ler pemalas nak masak.
Tgh masak, tetibe dtg rezeki lain, driver opis dtg bagi asam rong...woww..selere ler makan kang.
Nie resepi utk Keluban Urap
Bahan A
bawang putih + bawang merah kecil
Cili padi- nak pedas, taruk banyak2
Biji@ubi cekur
Kelapa parut
Daun Cekur- hiris halus2
Segenggam udang kering gemok
Sayur - Kacang panjang, Daun ubi (hiris slps rebu), Togeh, Kacang botol (optional) - rebus
Garam + perasa tambahan
Tumbuk bahan A - gaul ngan kelapa parut
Sangai sekejap kelapa parut yg dh digaul ngan bahan A
Gaul ngan sayur2 yg direbus td.
No comments:
Post a Comment