Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..
Terima kaseh daun keladi...
Saturday, June 13, 2009
SAMBAL TAHUN
Haaa..nie ler lauk rasmi belah keluarge ku sejak zaman berzaman lg. Klu kenduri kt kpg, org jawe biase dah tgk lauk nie..tp tu ler yg heranyer.. takkkk pernah jemu2 nak makan...klu pekene lauk nie saje 3 hr turut2 x der hal..heehee..memang istimewa..
Kenape panggil sambal tahun?
leh thn smp bertahun2 kot...logiknyer sbb lauk nie leh di bege2..atau aper yekk perkataan paling sesuai..emmm..leh di ubah suai @ tokok tambah selagi x basi.. tp memang tahan lame sbb sehari 3 @4 kali kene panas kan.
Misalnyer klu bahan2 lauk dlm smbal nie abis leh tambah, atau kuahnyer habis leh perah santan..tp BERAPI bebbb...memang pedas sbb cili padinyer jer paling ckit semangkuk.
Meh kiter tepek resepi nyer
Lauk yg boleh digunakan- (ape2 lauk boleh kecuali ikan n daging)
Kerang- biasebyer yg nie wajib. rebus dan kopek
Perut, kulit, lempong - direbus dahulu dn dihirs nipis2
Cili padi - buang tangkai. Klu masak satu periuk nasik biase gunakan satu mangkuk (jgn tumbuk lak..berasap telinga kang
Lengkuas - potong nipis2. satu mangkuk gak- lg banyak lg sedap
Bawang merahn Bawang putih - hiris nipis2 n goreng dahulu
Udang kering yg halus2 tuu- goreng gak
Santan
cara2 nk masak
Ambik periuk n masukkan semua lauk2 yg dh direbus tu
Masukkan semua cili padi yg dh dibuang tangkai (sekali lg diingatkan, jgn tumbuk)
Masukkan lengkuas
Masukkan bawang n udang kecil yg dg digoreng
Air - agak2 smp paras lauk - jgn banyak2
Tenggekkan atas api smp mendidih n naik aroma campuran tu
Masukkan santan n garam sesedap rase
Keistimewaan lauk nie
- leh tahan lame, lg lame lg sedap sbb bau n rase cmpuran cili padi n lengkuas sebati
- PEDASSSSS BERAPIIII..jgn call bomba sudahh
- sekali masak paling ckit pun seperiuk nasik- leh tahan lame
- lengkuas leh makan klu dah lame n dh lembut n dpt buang angin ---trutttt
- leh cicah ngan kuih mcm cengkodok tepung atau roti
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment