Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Sunday, October 30, 2011

OTW ke Raub...

Hari rabu mlm lepas br je smp raub sbb jnjalan g Melaka n sambung cuti Depavali ...almaklumler my neber kan indian's so kenela sokong meraikan sekali..1 malaysia maa...hehe..
Tp kann...bila masuk opis esok pg nyer terpandangla surat dr hq ada perhimpunan bersama KPPSM kat Kepong next week..huhu...dlm berkira2 nak g ker tak, my boss kater kehadiran diwajibkan, klu tak berdose..hiksss..dh wajib bile tinggal berdosa la ..yer ker..
Ok la, dgn rase t/jawab maka sy mengambil keputusan utk hadir. Bila hadir maka jawabnyer
kene la bebudak due org nie balik raub kan...so, pg sabtu kami pun bertolak ler ke Raub tanpa bgtau dulu kat MIL..hehe..nak surprise la kunun..





OTW balik raub, ramainya umat kat R&R Gambang...semua serba hitam putih..lerr...br teringat mlm ni kan Liga PM..mcm2 ragam diorang ngan semangatnya membunyikan hon2 roti tu..kakak n adik siap tanyer nak beli kat ner hon tu ngan rambut ayam yg deme pakai.



Kami pun teruskan la perjalanan slps selesai urusan ape yg patut kt r&R td...pastukan..dlm perjalanan, tgh kami syok pasang citer hantu bonceng kt keta, tetibe sebuah kete memotong dgn lajunya dan tetiba bile kerete tu dh depan kitorang terus masuk lorong kiri pastu teruss melayang siap wat pusingan di udara..sekali mcm gimnastik daa....heiiii...time tu rasa lemah lutut kami dibuatnya..maner taknyer dibuat nya kami pun ikut laju bukan ker dh ikut belanggar sekali...sempatler sy menjerit smpai anak2 tekejut..pastu lepas wat pusingan udara elokjer kereta tu mendarat merintangi longkang..lps kami potong cek abe berhentikan kereta memandangkan kami saksi utama insiden ini kan..
Sempatla tgk org dlm kereta tu melentokkan kepale kat stering..haa...idup lg tak org tu bang??? takut lerr!! tetibe tgk org tu mengangkat muke mcm org kebingungan..fuhh!!Alhamdulillah panjang umur die..budak muda lg org tu, patut ler bawak kereta mcm nak berlumber..
So cek abe turun bantu die kuar dr kereta n call peronda lebuhraya. Sy n anak2 x turun pun..tgk dlm kereta je..
Lps polis peronda dtg kami pun blah la..tgk budak tu (baju itam) pun ok leh jalan. Cek abe cube tanyer budak tu nape wat laju..rupenyer nak hilangkan ngantuk n lepas tu rase mcm jln licin..pastu x ingat aper dah..pastu bile ditanyer nak g maner?? leh budak tu jawab ..entah...mcm x ingat nak kemane..Tu la bila dlm keadaan trauma kan. X lame br budak tu jawab nak ke bangi..emm..tu ler bile bawa kereta terkejar2..dh tau mengantuk berhenti le..seb baik x bawa penumpang, klu ade penumpang x tau ler cmner sbb kerusi belakang abis tercabut.

Ok la tu citer OTW ke raub..tp n3 kali nie nak selit pic suasana pekan sari hr Ahad yg sempat sy g pg td..best kat pasar nie mcm2 jualan ala2 kampung. Selalu yg sy cari kat pasar nie ikan patin pekasam, pucuk betik, batang pucuk paku, petai n sambal hitam..huhu..kecur air liur dibuatnya.
Pg td sy cube cari gak ikan patin pekasam tp malangnya makcik yg selalu jual kater dh abis...tp terubat ckit dpt ikan sepat pekasam n ikan haruan ubi. Nnti sy intro dlm lain n3 ekk.. Yg kakak lak nak makan siput tp x der lak yg jual hr tu..ehh..jgn x caye kakak dh pandai makan siput..
Antara pic yg sempat sy snap..



Sdng sy ronda2 terjumpe seorang yg die gelar dirinya cikgu matematik..sementara tunggu cek abe masuk farmasi sempatle sy jd anak murid jap. Rupenyer cikgu nie ajar formula utk senang mengira terutama mendarab nombor2 besar dgn laju ..wahh!! cr tu x pernah terpikir lak selame nie..siap jual buku formula lg cr cmner nak mengira. Aperlgkan sy rembat 1 ler..5 hengget jer. Nnti sy intro dlm n3 lain..weii..banyaklak janji nak ber n3 nie..err..klu sempat la yer..InsyaAllah..perkare yg elok kan lebih berkat klu dikongsi.

Kakak nampak kacang buncis terus die mintak..

Deretan ikan..Selalunyer klu g bahagian ikan mesti tuju ke ikan patin hidup..kegemaran anak2 bile neneknya masak patin gulai tempoyak..

Peniaga kebanyakannya makcik2 yg asalnya dr sini gak..

haaa..yg nie sy cr..batang pucuk paku.., .Susah nak dpt tempat lain, selalu jual yg pucuk paku biase dan berdaun lebat, tp sy suke yg batang cmnie..sedapnyer klu wat masak tumis pedas or masak lemak cili padi..klu rebus jer pun dh sedap cicah sambal mantah..



Petangnya bawak anak2 ronda taman perumahan naik basikal..

Klu ronda taman perumahan sy mesti lalu umah besor nie..nie ler umah sy yg x siap lg...ehhh..bukan, nie ler umah idaman sy yg ntah bile akan tercapai nak mndapatkannya.hehe..
Rase dh bertahun sy dok taman nie, x siap2 lg.
Ok nak wat keje ckit sblm mata nie terkatup..daaa

Friday, October 28, 2011

Sandwich malam..

Mlm nie terajin lak nak meng"sandwich" tp sebenornyer tekak yg teringin. Klu tekak sy sokmo gini ler x jd ler diet cek kak oii!!..huhu..


Rupe sandwich sy yg x sememeh..tp abis licin cek abe ku makan..

Bahan yg sy gune utk wat sandwich..
Sayur salad
Kepingan Ayam
Bawang goreng butter + lada hitam
Sos cili + sos sandwich

Nie sos sandwich yg sy gunakan..amat praktikal klu nak guna segera..

De Rhu Part II

sambung ckit yer....pic dr baby sam kami lak..





Seronokler dak bedue nie bila dpt main air..paling susah nak pujuk balik..

Balik dr De Rhu terus g umah ayah sedare cek abe ..saje menyebuk di majlis tunang kak long..
Alhamdulillah kenyang dpt makan nasi minyak gulai kambing.

Saper baby sam tu yer?? hehe..baby sambung galaxy yg ditatang oleh kakak n adik kemana2..lg2 klu dh upload game baru..tp sy upload game education la.

Wednesday, October 26, 2011

Morning..Pizza

Tahun 1998 sy 1st time jejak kat raub nie..masih segar lagi diingatan time tu dtg sbg pelajar..tp sekarang dh dpt title penduduk tetap raub..hehe..kes sangkut org raub la nie..ok la tu citer lain tp masih tajuk raub k..
So dlm tempoh 13 thn sy leh lihat sendiri perkembangan bandar Raub nie..maklumler Raub nie bukan besor maner pun..dari segi pertumbuhan kedai2 baru la..hehe..baik butik, kedai makan or pasaraya. Klu dulu ada TF n Aktif jer..sekarang dh ada Tunas Manja, Ten10, Hari2..
Francais makanan lak dulu ada KFC jer...skrng dh ada Marry Brown, Kopitiam n terbaru pizza..
yeee!!! bestnyer dpt makan pizza balik cuti hr tu..hehe..tp bukan Pizza Hut lerr..tp Sarpino's Pizzeria..jd ler kann..




Sy order topping aper ntah...pelayan yg suggest..sy just mintak xtra cheese..rasenyer cmner lak??em..boleh la..errkk tp cheese die agak masam ckit la berbanding pizza hut..


Dak tibam yg asyik ngan iTab nya...

Kami ntara pelanggan terawal smpai...mmg niat nak sarapan pizza jer pg tu..
sekali sekale lari dr menu cengkodok..hehe

Bagus dak tibam ummi nie snap pic..sajer wat kabur2 gitu

Balik dr makan pizza sempat singgah Butik Kallang..aperlg kan, wat facial resdung ler..nak kuarkan hama n telur2 dimuke nie..sy kan penternak berjaya..haha..

Sy mmg selalu wat kt butik nie sbb guna corong yg x der asap, tp guna cr bekam gitu..siap wap muka n laser sekali..lps wat tu rase cam muke tok ti la kan..haha..perasan jap..

Subhanallah..

Cuba renungkan titik 3 didlm gambar ini slm 10 saat dan lps tu pandang pd dinding kosong..
...bercahaya jer ..
mungkin dr segi sains ada jawapannya ..tp cube renung dr sudut hati pasti kagumi kebesaran Nya..itu pasti.

Tuesday, October 25, 2011

Coconut Shake

...segarnya bila dihirup diwaktu tghr terik..tatkala peluh memercik keluar dek kepanasan..cewahh..peluh memercik mcm la kerje bendang kan..tp sy x kira waktu..sy wat waktu malam..hehe..manertaknya sekarang malam pun kenkadang lebih panas dr siang hari. Bila tekak terase kering mula la mencari air. Kebetulan ada 2 biji lg kelape lebih wat berubat adik semalam, so aper kater wat kelainan ckit..tetibe teringat adik ipar pernah wat...kelape campur susu n blande ngan ais..so jd la coconut shake..

Tp shake sy x brp nampak sbb boh ais sitik banget..


Ok..caranya camnie...potong due kelape tu yer adik2..ehh..tebuk la dulu bg buang..ehh..bukan buang, tuang ke dlm jag..dh abis air barulah potong due.
Ambil isinya campurkan dlm air kelape td, campurkan sesudu susu pekat, klu nak manis leh boh lebih..pastu blande dgn ais ketul...
Tuang dlm cawan n minum..klu nak lg xtra manis, letak ice cream vanilla..maka naikla kencing manis anda...xder hal, ubatkan ada...haha..
Ok selamat mencuba..

Oreo Cheese Cake

Angin jalan2 di Melaka mash terase w/p ada bbrp destinasi x sempat dikunjungi....tp ttp best sbb dpt bawa mak abah jalan2. Bukan senang tau nak bawa diorang nie berjalan, nie pun sbb ada hajat nak menghadiri convo adik...almaklumler selalu bz ngan kerepek.
Ok sblm kuar n3 story mory n gambo2 di melake..sy abiskan dulu episod masak2 sy sblm g kesane...
Ok yg nie cheese yg sy bake tp ini percubaan 1st time sy n sedeynya x berape menjadi ..sy mmg x pandai masak cume suke masak n suke cube..klu x jadi leh rezeki tong sampah..haha.. Nak tau rupe cake sy yg x menjadi tu??? jgn terkejut sbb lebih dasyat dr gunung berapi..hehe..

"
"
"
"
"
huhu..segannya nak tunjuk..tp nak tunjuk gak..

"
" jeng..jeng....

errrrkk...kan sy kate cm gunung berapi..mencair gitu...
Ttg rase mcm dh lulus sbb bila makan sampai menjilat sudu..so x yah basuh sudu tu sbb dh berkilat..cehh!!


Sebelum potong cantik giler kan...cume comot ckit la..
Tau knp jg mencair gitu???..sbbnya dlm resepi putar guna mesin tp sy guna tenage kederat sy...bapak ke lenguh tangan ni nak bg krim tu kembang..eikhh..kene cari gak mesin pemutar nie...

Ok, klu nak tau bahan nya ape n wat cmner, sila jengok blog kak nannie yer..tp jgn ler samekan rupe kek sifu tu ngan rupe kek sy..beze benor rupe..
sy ikut jer bhn yg same cume gelatin tu sy x jumpe di kedai so sy tukar ke agar2 biase...err..ker itu yg jd penyebab kek tu x jd?? huhu..lantakler..
lps nie kene cr gak gelatin tu..

Tuesday, October 18, 2011

chickenpox mari dah...

..n yg kenenya dak tibam sayang ummi nie..Bermula pg td time sy mandikan br perasan ada banyak biji2 berair kt belakang badan. Bila tgk betul2 rupanya dr atas kepala sampai ke kaki. Ok la umminya pun x tepikir la pasal chickenpox nie..cume target ader alergi air kat swimming pool semalam la kot.
Sampai je sekolah teacher bgtau dh 3 org kene termasuk teacher sendiri..huhu..rupenyer chickenpox..mmg sah berjangkit..aperlgkan sy bawak ler dk tibam nie join sekali keje hr tu. Ingat nak apply cuti tp tu ler..banyak surat yg menunggu..maklum jer la bila big boss x der, dh ler jumaat smp next week akan berholiday gak..

nie rupe dak cikibam lps bawak balik dr sarapan, so muke cergas lg..siap wat homework kira2 lg..sepinggan mee goreng gak la die abis..permintaan die gak, so tunaikanla. Utk tghr siap mintak ikan patin lak..haiyee...dlm x sehat, selera x boleh blahh..

nie lak pic kol 1 tghr, dah tdo keletihan sbb same2 tolong umminya wat keje...sian die tdo kt lantai jer..x sempat pun makan tghr. X per la lps nie bangun lapor kang mintak makan la tu..

Alang2 sebut chicken pox nie, sy cr info. Biase ler bile dh kene r sebok nak tahu kan..
Tp bila baca info mengenai suntikan tu sy sendiri x pastl adik dh ambik ke lom. Ingat nak bawa klinik td, tp kakak2 kt opis nie kate x yah dulu sbb nnti bila doc bg ubat, biji tu x timbul. Diorang sarankan minum air kelapa muda. Lps nie kene cari le nampaknya.
Klu minum 100plus ok tak???

Chicken Pox

Pengenalan

Chicken pox juga dikenali sebagai cacar air, jintungan atau bertih (mengikut dialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan amat mudah berjangkit. Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Rebakan adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Rebakan juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap chicken pox.

Pengidap chicken pox boleh merebakan virus sehingga 48 jam sebelum ruam timbul dan boleh terus menjangkitkan orang lain sehingga cacar air menjadi kering dan berkeruping. Kayap (herpes zoster) ialah infeksi dari virus yang sama dan berlaku pada di masa hadapan (umur dewasa).

Tanda dan Gejala

Pengidap chicken pox akan mengalami demam dengan bintik-bintik merah pada kulit. Kawasan bintik-bintik merah melibatkan muka, kepala, dada, belakang dan akhirnya seluruh tubuh. Ruam chiken pox akan timbul kurang dari 2 minggu selepas jangkitan berlaku.

Bintik-bintik merah yang baru akan mula timbul dalam beberapa hari dan bilangan boleh mencecah ratusan biji dan kemudian membentuk gelembung berisi air. Bila gelembung berisi air pecah ia menjadi kering dan berkeruping. Rasa gatal sederhana atau teruk menyebabkan pesakit akan menggaru dan akhirnya menyebabkan parut.

Gejala lain ialah sakit perut, tiada selera makan, sakit kepala, rasa tidak selesa, letih dan terganggu. Penghidap juga ada batuk ringan, hidung berair dua hari sebelum bintik-bintik merah timbul.

Komplikasi

Ruam atau cacar air Chickenpox akan berkurangan dalam jangka masa 2 minggu dan biasanya tiada komplikasi. Adakala penyakit boleh jadi teruk walaupun pada kanak-kanak yang sihat dan mengakibatkan komplikasi teruk termasuklah kematian. Kumpulan berisiko untuk jangkitan serta mendapat komplikasi teruk:

Bayi baru lahir, di mana ibu tidak penah mengidap chicken pox atau pelalian chicken pox.
Ibu mengandung menyebabkan kesan pada bayi dalam kandungan seperti tak cukup berat dan kecacatan anggota boleh berlaku. Sekiranya ibu mengidap chickenpox seminggu sebelum kelahiran, ia boleh menyebabkan jangkitan serius serta membahayakan nyawa pada bayi.
Orang yang lemah atau kurang daya tahan akibat penyakit lain seperti HIV, barah sumsum tulang (leukaemia) dan pesakit kanser dalam rawatan kemoterapi. Orang yang mengambil steroid berpanjangan pesakit asma dan sindrom nefrotik.
Penghidap sakit radangan kulit (inflammation eczema).

Komplikasi akibat chicken pox:

Jangkitan kulit- menjadi lebam merah, bengkak dan sakit. Dehidrasi akibat muntah berterusan atau tidak minum air. Tanda dehidrasi ialah kurang kencing, mulut kering dan dahaga.
Kerosakan otak akibat radangan otak. Tanda-tanda radangan otak ialah sakit kepala teruk, keliru, mudah marah, leher keras dan belakang mengeras serta tidak sedarkan diri.
Radang sendi- sendi menjadi sakit, kejang dan bengkak
Jangkitan paru-paru (Pneumonia)- tanda-tanda seperti batuk, susah bernafas, pernafasan berbunyi (wheezing) dan sakit dada.

Rawatan

Ubatan anti-viral :

Acyclovir atau immuno globulin diguna untuk merawat chicken pox. Rawatan amat berkesan sekiranya diambil segera dalam tempoh 24 jam dijangkiti. Ia akan mengurangkan keterukan dan komplikasi akibat chicken pox. Semua orang dewasa mendapat kebaikan dari rawatan antiviral di awal penyakit terutama yang kurang sistem daya tahan (orang lanjut usia, pesakit diabetes, pengidap HIV& AIDS serta rawatan steroid).

Rawatan antibiotik

Komplikasi akibat chicken pox ; radangan kulit dan radangan paru-paru memerlukan rawatan antibiotik. Pesakit yang mendapat radang otak hendaklah dimasukkan ke hospital untuk rawatan antivirus.

Rawatan di rumah

Sapu losyen calamine.
Ubatan antihistamin kurangkan gatal-gatal
Panadol untuk demam

Pencegahan

Pelalian memberi ketahanan sepanjang hayat, diberi pada umur 12-18 bulan. Pemberian pelalian- bawah umur 13 tahun terima hanya 1 dos, selepas umur 13 tahun. 2 dos, selang masa 4-8 minggu antara dos 1 dengan dos 2. Pelalian aktif diberi kepada kanak-kanak berisiko (antara 1- 5 tahun) sekiranya ahli keluarga ada chiken pox.



Tanya Sama Pokok Dance by Cikibam

n sing by Cikiding..

video

Kan sy dh janji nak upload video clip dak kecik nie kan..so hayatilah n nikmatilah bait2 lagu yg dinyanyikan oleh kakak diiringi tarian oleh adiknya.

* plz jgn cetak rompak ekk..nak upload pun minta izin dulu pd tuan tanah yer..

Mahkota Dewa

Pepagi lg..seawal jam 7pg..rakan sekerja talifon ada tangkapan..perghh..anak2 br lepas mandi. So dgn lipas kudung nya bekejar menyiapkan apa yg perlu n drop anak2 dulu kat taska, terus cabut ke loksai ngan team sy. Smpai sna wat apa yg sepatutnya termasuk menyita2 apa yg terlibat. Selesai semua jam 3 ptg br masuk opis..ok la..tu bab keje..mencelah jer.

Pic sms sy soal siasat OKT, so x leh besorkan..ok.

Aper kaitan tajuk ngan mukadimah n3 ni ekk..x der kaitan langsung pun..ok la, petangnye sampai umah, cek abe bawak anak pokok n buahnya sekali. Sy nie pun berteka-teki pokok ape, ingat pokok pelam ker..
rupanya sejenis pokok ubatan : MAHKOTA DEWA

So kita kongsi aper disebalik pokok nie..sbb sy sendiri x pernah denga..

Pokok Mahkota Dewa/Phaleria Macrocarpa berasal dari Papua/Irian Jaya.
Nie sy snap,pic atas tapak tangan jerr

Nie anak pokok yg cek abe dh tukar ke dlm pasu.

Pokok mahkota dewa boleh mencapai ketinggian sehingga 3 meter dan ianya cepat membesar . Pokok ini mempunyai buah yang berwarna merah menyala dan ianya tumbuh dari batang hingga ke ranting.Pada kebiasaannya kulit dan daging buah dijadikan ubat. Biji buah pokok ini adalah beracun dan kena rebus untuk hapuskan alkoloid sebelum digunakan.

Pokok mahkota dewa telah diakui oleh universiti di Osaka Jepun dan universiti di Indonesia sebagai ubat merawat:

  • Barah (Cancer)
  • Kencing Manis (diabetes)
  • Sakit Jantung (heart problem)
  • Ghout (Inflamasi)
  • Darah Tinggi (high blood pressure)
  • Masalah jerawat (Acne/pimple problem)

Buah mahkota dewa mengandung zat aktif seperti berikut:

Alkaloid
· Menyah toksin dan racun

Saponin
· Anti bakteria dan anti virus
· Meningkatkan imunisasi badan
· Mengurangkan kadar gula dalam darah
· Mencegah darah beku

Flavonoid
* melancarkan perjalanan darah
* mencegah darah beku pada pembuluh darah
* Mengurangkani kandungan kolesterol
* Mengurangkan lemak dari melekat pada dinding pembuluh darah
* Mengurangkan kadar risiko penyakit jantung
* Anti-inflamasi (Anti-radang)
* Anti-oksidan

Polifenol
· Anti-histamin (anti-alergi)

* maklumat kongsi dr agrobiosolutin.blogspot..tq

Saturday, October 15, 2011

Menu Hari Minggu

Sempat sy masak lepas balik dr jenjalan td..

MENU 1 - Daging Lada Hitam & Brokoli


Tgk dlm n3 blog lain mcm sedap jer kan daging masak lada hitam...
pastu leh ratah brokoli puas2..

Cara masak enteng banget ;

Daging diperap dgn garam n sedikit serbuk kunyit
Tumis hirisan bawang merah+putih+halia
Masukkan sos tiram, blackpaper
Perasakan garam nya

Susun daging di tengah2 susunan brokoli yg sudah dikukus.

MENU 2 - Ikan Merah Masak Lemak


Disbbkan ada lg stok ikan merah dlm esbok, maka trhasilla ikan merah masak lemak.
Sayur kacang n lobak tu sure la jd ratahan dak bedue tu.

Pic yg sempat dirakam time jenjalan td.
Diorang nie pun tau dh, klu bawa ke maga mall mmg ke kereta tu la tujunya.

wahh..bertuah ummi anak2 dh pakai kereta ferrari n merz..tp umi n ayah x muat nak tumpang lak..huhu



Masuk ke playground..berrrrtoken2 gak ler abisnyer..



Sempat singgah giant kt aras bawah beli barang dapur ckit..

Menu Pagi

..yg sempat sy sediakan pg td sebelum kuar bawak anak2 dara saya jenjalan

ROTI POKET
Roti poket sy amatla kosong sbb x berdaun..hehe

Resepi asal dr DTS la.. sy sendiri x terpikr roti sandwich leh jd poket..
Camner leh jd poket?? memula x yakin gak,leh ker jd poket yg sy way nie??
Tp nasib baik j, tp..hehe..rupe x lersecerah n cantik mcm empunya tuan asal. xper la, jd warna 1 malaysia kan..

Sy kongsi caranya;

Roti sandwich double - lenyek guna penggelek, potong mengikut acuan penutup ape2 je,
Salut dengan telur yg telah dipukul dan salut pula ngan serbuk roti (sy hancurkan roti ping pong jer)
Pastu gorengla, sure akan mengelembung
Potong dua roti goreng tu, jd la mcm poket.

Untuk inti;

Tumis daging cincang ~ tp sy guna tuna sbb abis stok lak daging kisar
Masukkan inti dlm poket


PULUT & SERUNDING



Yg nie rase dh tau kan nak wat cmner..serunding pemberian dr jiran sebelah.
Ok, dh dengar cek abe hidupkan enjin kereta, maknanya nak kuar dah..byee..

testing2..


wahh..saje jer letak background veg..konon nak dpt semangat memasak la nie kan..
Ok, nie sementara jer k..nnti akan bertukar wajah lg..
daaa..

* tgh tgg oreo cheesse kek sy bake tu dlm esbok....harap2 menjadi la ekk..

Wednesday, October 12, 2011

POKOK - Meet Uncle Hussain Ft. Hazama dengan lirik | with lyric [HQ Audio]

Lagu peberet anak2, siap diorang wat video klip sendiri.
Yg tu nnti sy upload kemudian ekk..
Dengar dulu yg original sblm dicetak rompak oleh dak bedua tu..hehe

Medal pertama kakak

Isnin lepas kakak n team nya menerima medal (2nd runner up)
main net ball time kat De Rhu minggu lepas.
Tahniah anak ummi!!!..permulaan yg amat baik utk pembelajaran diorang.
Sampai rumah perasaan bangga pd adiknya tak leh nak dibendong,
hingga adiknya begitu jelesi..haha..
Ummi pun guna psikologi utk memberi semangat pd adik.
Dak tibam nie senang jer nak pujuk die..kita puji die cantik n baik, terus die lembut hati..hehe
Tahun depan adik lak main ekk..


Sebagai penghargaan, mami bawak diorang makan roti canai..
wahh!!best le kakak dpt naik kete mami n siap makan free lg..
Lps tu siap bandingkan kete mami n ummi lak tu....
katenyer kete mami lg besor n sejuk..huhu...
pandai dah anak ummi nie nak membanding...

Char Kwe Teow Kuantan


Menu sy mlm td..ingat malas nak makan tp kan..
tetiba anak2 kate lapor..so buka esbok ape yg ade..
maka jadilah Char Kwe Teow Kuantan ok..bukan penang..
tu niat dihati la nak wat, tp hasil mcm kwe teow goreng jer..hehe
Teringat dulu time dok taiping..char kwe teow pak cik tu perghh..togeh n kerang selambak
tp..sy x boh sbb x der stok

Char Kwe Teow sy;

Rebus sebentar udang
Tumis cili giling (cili kering+ bawang m+p)
Masukkan sos cili, sos tiram n kicap manis + air rebusan udang
Masukkan udang + sayur
Masukkan Kwe Teow
Pecahkan telur

Alhamdulillah dpt mengenyangkan keluarga kecil sy..

Kari Ikan Merah


..take pic terus dr my kuali..haha..tgh mendidih lg.
Nampak itu kepala?? yeahh...itu my peberet part..
very the mahal ikan sekarang, seekor ikan nie sy beli 22hengget ok..
tu pun saiz sederhana..nak makan pejam mate ok bile bayar,
janji permintaan tekak ditunaikan..

Cara sy masak kari ;

Tumis cili giling (cili kering+bawang m+p, serai)- campur gula
Masukkan pes kari +daun kari+cili padi (x yah tumbuk, so klu nak pedas lg time makan br pecahkan)
Tambah garam + perasa+ air asam jawa sedikit
Masukkan sayur+tomato+ikan
Tambah air -sehingga mendidih + santan pekat (sy guna santan sedikit shj)
Dah agak masak ikan tu ok la, leh hidang bersama ikan pekasam goreng + nasi + ulam timun +sambal udang goreng garing (menu sy semalam)

* si dak tibam siap buang kulit ikan tu , katenyer ade darah..haha..lupe lak umminya nak introduce pasal ikan tu warna merah..

Monday, October 10, 2011

Sebelah kaki kt T'ganu, sebelah lg kat Pahang..

leh imagine tak?? hehe..ok la, Alhamdulillah semalam dpt selesaikan tugas mengesah sempadan. Tp kali nie sempadan adlah bersebelahan dgn t'ganu. So kaki sy sebelah jejak t'ganu sebelah lagi kt pahang..kuar dr hutan kt t'ganu tp makan kt pahang..heh..



Berguna sy beli GPS nie, x yah la terjengok2 kat my renjer nye.

eceh..eceh..konon mcm dh terer la tu kan..haha..janji kita nak belajar kan..
snap pic cendawan..tp my digital camera dh agak sakit la..3 thn berkhidmat kan..