Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Sunday, June 24, 2012

Minyak Wangi Gaharu

Destinasi 4 - Kilang Proses Minyak Gaharu Persinggahan terakhir...di Tg. Agas, Pekan. Rasenyer ramai dh tahu mengenai minyak gaharu, tp x ramai yg tahu camner proses minyak gaharu kan.
 Nie dapur sulingan utk hasilkan minyak..kilang nie ade 48 dapur semuanya.

Ok..alang2 kite masuk bab nie, meh kiter kongsi info camne nak proses..ehsan dr mr google yg carikan..

Langkah-langkah kaedah penyulingan :
1) Kepingan kayu racik di hancurkan menjadi debu menggunakan mesin penghancur.
2) Kemudian, kayu gaharu yang telah hancur menjadi debu dimasukkan ke dalam tong untuk diperam selama 3 hari 3 malam.
3) Hasil peraman di dalam tong dimasukkan ke dalam periuk dandang ( boiler) yang mengandungi air. Periuk dipanaskan di atas dapur yang menggunakan bahan pembakaran seperti kayu api selama 5 hari atau mungkin sehingga seminggu.
 4) Bintik-bintik campuran wap air dan minyak akan terjadi dan disalurkan melalui paip ke kondenser yang dialirkan air sejuk melalui paip air.
5) Minyak air akan menitik dan terkumpul di dalam balang tadahan.
 6) Minyak dipisahkan dari air.
7) Minyak disimpan dalam balang kaca. Proses penyulingan tamat.
Nie la hasil sulingan..lapisan yg terhasil antara minyak n air..hasil dr wap lps dibakar

Stok kayu gaharu yg belum dihancurkan..

Yg best nya...tuan minyak tu bg sy survineer...x semua dpt tau, hanya datin n sy sbb sy tuan tanah..haha..
Menurut tuan kilang hagaru nie, ekstrak minyak gaharu dibawa n diproses menjadi minyak wangi di Bukit Bintang sebelum di eksport utk jualan terutama ke negara belah Arab.
Perfume nie campuran minyak gaharu, tp sy x pasti camner kaedahnya samaada minyak gaharu tu membuatkan bau wangi tahan lama atau menambahkan wangi.
Tp mmg betul la..wangi nyer bau n leh tahan smp ke ptg..tp klu bawak masuk hutan x pasti lak, klu dh bercampur ngan peluh tu x der bau lain yg leh kalahkan.


Sebenarnya kayu gaharu nie menghasilkan minyak ikut gred tau n jgn terkejut tgk harga nya.. Kayo rayo la sape jd tokey minyak nie..Klu nak tau info mengenai harga minyak gaharu dipasaran, moh jln2 ke blog nie..kiter kongsi info key!!

6 comments:

  1. minyak wangi?wow baru tahu ni..hehe..bottle dia pun nice kan..

    ReplyDelete
  2. a'ahh..tu sbbnya kadang2 ade kes curi pokok karas kat hutan, sbb dlm teras tu la gaharunya..

    ReplyDelete
  3. Bos sya ada stock kayu gaharu pelbagai gred boleh hubungi saya 0147950074

    ReplyDelete
  4. bagaimana nak hubungi tuan blog ni nk Tanya ttg kilang yg beliau lawati

    ReplyDelete