Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Saturday, January 22, 2011

Jeruk Obor-obor

klu tgk rupe obor2 nie, ade berani makan x?? hehe...jgn sangke rupe gini x sedap tau...kiriman wajib saye klu adik ipar dr Sarawak balik Semenanjung..
Obor2 beracun??? mmg kebanyakan beracun, tp yg hok nie x..saye dah belajar makan nie sejak sblm kawen lg, so setakat nie saye sehat wal-afiat
Dlm kuarge metue saye x ramai yg suke sbb rase kenyal jer kat mulut, tp saye suke..hehe...leh makan banyak2..
Nie la rupe obor2 stlh di awetkan ngan garam yg dijual di market..mcm biase kana saye letak fakta mengenainya utk kiter kongsi bersama..



Nie resepi yg selalu saye buat...senang baitu..bile dpt jer obor2 awet di tangan saye, akan saye basuh n rendam dengan air perahan limau kasturi. Hiris cili padi n bawang merah n masukkan dlm botol n simpan dlm esbok. ..senang nak makan bile2...

Ok, nie fakta mengenai obor2 yg kiter dpt ...

Obor-obor yang diawet merupakan sejenis makanan yang amat digemari terutamanya di kalangan masyarakat Cina. Pada musim pengeluaran obor-obor, nelayan-nelayan dapat menangkap lebih daripada 100 kg obor-obor setiap hari. Obor-obor yang kurang daripada 12 inci akan dikembalikan semula ke laut.

Obor-obor yang ditangkap akan dibersihkan lalu diawet dengan garam, kuprum sulfat, dan serbuk soda. Tujuan utama dicampurkan dengan kuprum sulfat adalah untuk membasmi kuman manakala serbuk soda pula akan mengecutkan obor-obor yang seberat 4 hingga 5 kg kepada 300 hingga 400 gram.

Nie lak resepi yg kiter dpt dr blok lain...nnti nak wat cmnie lak..

UMAI OBOR-OBOR


bahan-bahan




300 gram Obor-Obor masin
2 batang cili merah
Sebiji bawang besar (dihiris)
2 biji bawang merah
1 inci halia
seulas bawang putih
sudu serbuk kacang tanah (yang telah digoreng & ditumbuk)
5 - 7 biji limau kasturi


buat cam nie
1. Rendam Obor-Obor untuk mengurangkan rasa masinnya selama beberapa jam atau nak lebih cepat perah (ramas) la obor tu lam air.
2. Tus & hiris Obor-Obor kecil-kecil.
3. Potong dan perah semua limau kasturi, gaulkan dengan Obor-Obor.
4. Cili merah, bawang merah, halia, dan bawang putih ditumbuk (tumbuk sekali pun boleh).
5.Gaulkan obor-obor dengan semua bahan yang telah ditumbuk.
6. Masukkan serbuk kacang tanah.
7.dah boleh dimakan.

1 comment:

  1. Kalau mak sy plak,die rendam obor2 tu,then die celur dgn air panas sekejap lepas tu toskan..cecah dgn cili sos yg di perah dgn limau kasturi n kacang tmbuk..

    ReplyDelete