Gara2 kepinginnn banget bila tgk kek nie dlm blog adik..x leh jd nie!!
kene gak cube wat...ape jd..jd la kan..
Semalan balik kerja menyempatkan diri g tunas manja jap cr bahan,
niat nak wat mlmmya sebelum tdo, so esok hrnyer leh makan dah.
kene gak cube wat...ape jd..jd la kan..
Semalan balik kerja menyempatkan diri g tunas manja jap cr bahan,
niat nak wat mlmmya sebelum tdo, so esok hrnyer leh makan dah.
Gambar diambil guna baby nikon sbb tgh rajin n depa semua dok bongkang lg time tu, so x der ler yg mengacau. Klu depa tgh jage mmg x dan nak berposing bagai
sbb x sabor nak makan klu lps masak.
Persembahan camner lak?? ..haha..sila komen chef Riz! biasa2 jer..
sbb x sabor nak makan klu lps masak.
Persembahan camner lak?? ..haha..sila komen chef Riz! biasa2 jer..
Oleh kerana sy malas nak menaip, sy copy jer dr blog adik sy nie (KLIK DI SINI) yg rajin masak..rindu nak makan lg nasi arab nyer tu!!
Cuma sy wat setengah adunan, so segala sukatan sy wat setengah, tu pun sebungkus biskut marie x abis pun..
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (sy guna 1 bungkus je jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan
B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Caranya membuatnya :
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Caranya membuatnya :
- Satukan cheese dan gula halus, pukul menggunakan mixer hingga sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
- Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik @ kertas minyak @ baking paper.
- Panaskan susu segar,padamkan api.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
- Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
- Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
- Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Kek nie sy leh makan 2 slide je setiap kali makan sbb tekak mule la kembang klu makan banyak, so kene simpan dlm esbok utk makan berulang..haha..tekak melayu kan..harapkan bebudak abiskan??huhu..x der ler klu makanan pelik bg diorang.
Sambil try mixer baru sebenarnya..hehe..Rase lame dh x pakai mixer sejak rosak time dok raub. Sy beli tgh ade promosi sekali ngan periuk nasi, kebetulan my periuk dh kembang die punya mangkuk, so dua barang nie x sampai RM150..jimatkan!!
uih sedapnya..
ReplyDeletegood presentation, ada peningkatan dan teruskan usaha.... hahaa.... cantik tul lapisnya :)
ReplyDeleteazzah- tq azzah..makan 1 sedapler..pastu muak dah..hehe...bukan pakar cheese kan..
ReplyDeleteamy - hehe..ok chef..presentation jer cantik, rase entah ler..meh dtg kuantan, ade lg stok dlm esbok tu
ReplyDelete