Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Sunday, November 17, 2013

Pavlova

Pavlova lagi nampaknya..seb baik jadi.. sebenarnya desert nie kekkadang ikut nasib tau.. cara dan sukatan same, tp pernah gak fail..x merekah. 
Pavlova yg betul2 menjadi bila luar merekah dan dalam mcm masmellow(betul ker ejaan??). Bila dh berulang kali wat, antara sebab x menjadi yg sy rase la kan..kunun2 nya hasil dr kajian n pemerhatian..hehee..atleast sy niat utk kongsi n panduan sape2 yg nak mencuba. 

 1) Guna putih telur yg sejuk..mean simpan kat peti sejuk - yg nie sy x pernah la guna telur yg dr peti. Klu nak guna kene biarkan dulu sampai suhu bilik. 

2) Ada tercampur w/p sikit kuning telur..nie mmg pantang dlm wat pavlova 

3) Bekas atau perkakas utk mengadun basah atau berminyak. Kene betul2 kering yerr.. 

4) Masa mengadun tu masukkan gula sekaligus..nie pun x leh. Yg nie sy pernah wat n hasilnya mmg x merekah n keras... So lps putar putih telur shg berbuih n kene masukkan gula sikit2 n tanpa henti putar. 

5) Tertidur sms memutar ..ehh..boleh tertidut ker..ok2..buang list no. 5 nie..



ready deliver to Tadika Seri Iman Intelek Bukit Sekilau  . 
Pavlova dan kek pelangi. Sorry agak kegelapan permukaan kek pelangi tu..maybe besi pemanas api oven sy dekat sgt ngan kek, maklumler oven tenonet kan.. 
Tp dalamnya ttp cantik dan rasa ttp sama..hehe


Nie cara saya.. cara anda bagaimana??..hehe..sy tambah buah delima yg kebetulan masih ada sebiji dlm esbok.. 
Rupenyer lg sedap tau..

rangup2 + masa + manis + lemak berkrim = kire kolestrol anda. 

Ahh..jgn risau la klu nak makan sesekali kan..

Saje nak tunjuk merekah tu kan..tu kire kejayaan membuat pavlova la..
leh gitu??..
dan yg penting buah freshh.

7 comments:

  1. Saya sebagai hotelier yang pernah bekerja diseluruh dunia di hotel2 besar seperti Hilton dan Renaissance serta Marriott dengan ini memberi pengiktirafan lulus kepada pembuat PAVLOVA ini. Topping looks good retak pada crustnya adalah sepertimana PAVLOVA asal. Well done!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Time kaseh. Leh la jual kat hotel tu..hehe..usik jer.
      Ala kadar je ni uncle.

      Delete
  2. Replies
    1. Memang best...bila letak sblh kek yg bertingkat2, tp pavlova gak yg org mbik.

      Delete
  3. salam..
    wowo sedapnye pablova tu..ingat kata cheff jo..
    kalau nak tau benda tu dipukul baik ke x..
    try terbalikan pablova atas kepala tgok jatuh ke x.. he..he.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...mmg setiap kali lps wat adunan, mesti test terbaikkan, tp jgn la angkat tinggi terus, kang tak pasal2 leh wat shampoo..hehe

      Delete
  4. Assalam
    Salam kenalan kembali
    Bestnya pavlova menjadi, kita wat x merekah huhuu
    Camna tu share lah he hee

    ReplyDelete