Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Sunday, February 14, 2010

Menu Sepanjang Cuti Chinese New Year

wahh...agak terdorong nk kongsi gak aper yg kiter masak sepanjang cuti nie bile bace blog
Pn Amy..hehee...bukan senang nak dok umah time cuti panjang ckit..mase nie ler rase nak wat semua..yg bestnyer selain masak, berjaye gak siapkan kerje-kerje lain..haa..yg nie nnti kiter citer lepas nie..layannn dulu picas masakan ku..

Pn. Amy..hehee..nie die ayam kpg pemberian mu dh jd korban..sayangnyer yg versi masak rendang boleh lupe nak snap...punyerla x sabor nak ngap..




Sbb aper mamak??sbb aku x guna santan keyyy...lg umpphhh..buktinya si kakak tambah nasik lg..nk tgk die makan banyak bukan main susah tauu
Aku guna perencah sup siam, n hasilnya mendapat kepujian..hehee..n yg penting senang sgtsbb x perlu nak tumbuk bawang dahh...cuber laa



Yg nie lak permintaan kakak asyik sebut nak kek coklat, nasib baik ade stok tepung, klu x maner nak cari, tokey kedai tgh raye cine...sekali adunan dpt 20 cup n wat due versi..10 cup utk versi kukus n 10 cup utk versi bakar.. Tp aku sendiri rase jemu jer tgk hiasan yg same. Kakak n Dek Ja x de mslh sbb mmg ituler kegemaran diorang..x per, bln 4 nnti aku dah register utk kelas cup cake n hiasan..lps tu tgk ler hasilnye..tengok jer la nnti rajin @ x rajin..
utk kakak jer 4 cup die leh abiskan..




Sape x kenal Ubi Kayu??memang ler bukan org kpg namenyer..bg aku ubi n pisang mmg cukup berharge n ade nilai sbb hasil dr bende2 nie lah yg menjadi salah satu sumber rezeki mak n abah mmbesarkan kami adik beradik n hingga saat ini mak masih lg dikurniakan kudrat utk meneruskan usaha menghasilkan kerepek pisang..rase x terbalas jasa2 mereke...perghh..tiber2 sebak jer dade..sudahhh yer sblm lebih feeling.
Ubi nie pemberian dr Mak Teh yg tinggal kt Mempaga..so aku n MIL mengambil inisiatif utk tidak berlaku pembaziran n mengenangkan susah payah Mak Teh mencabut buah dlm tanah nie..dlm mase dua hari dpt menghasilkan 3 jenis menu dr ubi.
Alang2 tunjuk pic menu ubi, meh kiter share ape ade pd ubi. Aku search dr wikipedia.
Medizinischepflanzen
Pengelasan saintifik
Alam: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Malpighiales
Keluarga: Euphorbiaceae
Subkeluarga: Crotonoideae
Tribe: Manihoteae
Genus: Manihot
Spesies: M. esculenta
Nama binomial
Manihot esculenta
Crantz
Nie pic yg aku dpt search, so sape empunyer ubi nie izinkan saye yerr...kite share ekk..sharing is caring kann...


Kegunaan
[sunting] Makanan

Ubi kayu sering menjadi makanan pilihan apabila berlaku masalah mendapatkan sumber makanan biasa, seperti ketika musim tengkujuh atau malapetaka awam, atau semasa peperangan seperti semasa Perang Dunia Kedua.

Pada masa biasa, ubi kayu hanya dimakan sekali-sekala atau dijadikan sebagai kuih. Kulit ubi kayu mempunyai asid hydrocyanic (asid hidroklorik dan potasium sianida atau sodium sianida (hydrocyanic). Oleh itu ubi kayu tidak boleh dimakan mentah, tetapi perlu dibuang kulit dan dimasak terlebih dahulu.

Ubi kayu boleh digoreng, direbus atau dibakar, dan dimakan bersama kelapa parut muda (nyiur kulit hidup), ikan masin, atau ikan bakar. Ubi kayu juga boleh dibuat kuih, antaranya kuih puli ubi kayu, kuih ubi kayu, tapai ubi, kerepek ubi dan yang seumpama dengannya.

Ubi kayu ditanam secara komersial untuk menghasilkan tepung ubi. Tepung ubi kayu juga digunakan dalam industri makanan setelah ia diproses menjadi monosodium glutamat (MSG) terutama di negara Timur Jauh dan Amerika Latin. Untuk menghasilkan satu tan MSG, ia memerlukan lebih kurang 2.4 tan tepung ubi kayu atau tepung kanji.[1]
[sunting] Kegunaan lain

Pokok ubi kayu juga boleh digunakan bagi mengatasi masalah lalang, di mana kawasan yang ditanam ubi kayu akan menutup permukaan tanah dari cahaya matahari, dengan itu menghalang lalang daripada tumbuh kembali.

No comments:

Post a Comment