Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Wednesday, July 10, 2013

Puding Roti Bakar

Syukur dah sehari kiter berpuase kan..yg paling gembira puase kali nie bila hr pertama kakak dapat puase n bertahan smp berbuka.. Alhamdulillah.. 
dak tibam camner lak???..huhu..nampaknya perlu lg latihan. Semalam die dpat bertahan dari tidak makan tp minum jerr..tu pun die kate kire puase..haha.. x per la maner tau hr nie leh bertahan kan.. 

 Ok nie menu utk pencuci mulut lepas berbuka, tu pun masak lps maghrib sbb x sempat nak siapkan disebabkan petang tu ada urusan lain kat luar ngan cek abe. Lps mbik diorang kat sekolah ptg tu terus bawak ke pasar Ramadhan n seperti dijangka punyalah banyak permintaan, yer la perut tgh laporkan, semua nak bila nampak depan mata, lg2 dak tibam tu... yang kakak lak dah merayu nak minum air bandung terus..huhu..sudahnya ayahnya belikan tp bungkus plastik ikat mati, sy lak mula la sesi pujuk memujuk bg kakak sabar n tahan sekejap, yer la sayang tinggal sejam lg nak berbuke..cian gak tgk riak muke die, tp klu ikut kesian sgt mmg sampai bila anak kiter xleh cube berpuase kan..tahun lps mmg dah banyak sgt sesi kasihan mengasihani nie..lemah bile tgk anak mcm x larat je. So nekad tahun nie nak latih anak2.


Saya guna choc rice jer.. 



Alhamdulillah..kenyang dan menyegarkan..

Kongsi resepi dari blog disini.. resepi blog adik nie mmg simple2 tp nampak gempak je ..

Sukatan sy gune separuh jer dr tuan asal sbb takut tak terabis.

5 keping roti gardinia - koyak 4 dan susun dalam bekas yg dah disapu butter
 250 ml susu segar
1/2 tin susu cair
3 biji telur
1 sk esen vanilla
2 sb gula

- Gaul semua sebati n siram atas roti yg di susun td. Tabur choc rice n potongan sedikit butter.
- Rehatkan 1/2 jam nak bg kuah tu meresap dalam roti
- Bakar pd suhu 180darjah selama 45 minit @ sehingga permukaan garing n semua kuah dah meresap sebati.

Bahan kuah utk siram

1/2 tin susu cair
2 sudu tepung kastard
2 sb gula
1 st esen vanilla

- Kacau sebati lepas tu tenggekkan atas dapur, sentiase gaul sehingga mendidih
- Padam api n biarkan suam baru masukkan dalam peti utk sejukkan.

Sy gaul sentiase kuah tu atas api tp masih lg kuar kerak mcm hangus, so nampak mendidih ckit terus padam, kang kering lak kuah sy tu..

Pastu nak makan, potong puding dan siram ngan kuah yg sejuk itu...cubelah..

No comments:

Post a Comment