Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Wednesday, March 30, 2011

Kerdas

..aper tu kerdas?? ..klu org tak pernah dengar mesti kater nie salah eja la nie, patut kertas jd kerdas..haa...silap la..
Klu nak tau fungsi kerdas nie adalah pewangi semula jadi pada mulut..haha...cuber la klu tak cayer..hehe..
Ok la, kerdas nie salah satu kegemaran sy tp yg hok mude jer..makan lak ngan sambal tempoyak ker..huhu..ngencess...
klu dah kulit warne coklet..ala..yg dh tue tu..huhu..mmg tak minat sbb nyer amatlah kelat n bau wangiiii...


Nie la die kerdas muder..tp yg nie x brp muder dah..nak masuk usia tue..hehe...tp ok lg la klu nak makan. Cume lepas tu kene kumur literine 1 botol la..haha
Kerdas due ketoi nie hasil dr rembatan cek abe ku di tempat kursus td....hehe..die kater ulam utk makan tghr , tp die x nak mengupas2 maka dibawa lah balik utk santapan isterinyer nie..
huhu..jd ler drpd kempunan kan.
Dulu time keje kt opis raub, selalu gak dpt..yer la staff masuk hutan ader jer buah tangan. Kat pasar Ahad Raub pun banyak jual yg mude. Tp sejak dok kuantan nie jarang2 sgt dpt, yg ade pun kerdas dah pencen..haha
Yg nie ler rupe kerdas tue. Yg gambar kecik lak..haa..yg tu kegemaran sy..muder lg tuu..
Minta izin fazlisyam.com utk share gambor..

Nie lak pokok berdiri..inilah rupenyer pokok kerdas..
Saper yg x pernah makan dok diam2 jer..

Sy sertakan info mengenainya..saper terlebih rajin bace. Yg x nak bace tu pemalas la tu..hehe

nama saintifiknya bubalinum

Saiz dan bentuknya
Kulit kerdas agak keras dan liat serta mempunyai saiz memanjang dan isi di dalamnya berulas-ulas. Ulas isinya agak kecil di antara (10mm-15mm) dan ianya berkulit nipis sama seperti kulit isi jering. Warna isinya bergantung kepada ketuaan buah ini jika sudah tua atau disimpan lama warnanya akan menjadi kehitaman dan jika isinya masih muda atau baru dipetik ianya bewarna kuning pucat (keputih-putihan). Daun pokok kerdas ini bertekstur nipis dan lembut daun mudanya pula bewarna unggu.

Sejenis ulam
Kerdas dijadikan sebagai ulam bagi menambah selera makan. Baunya agak kuat hingga melekat pada bau nafas selepas memakan ulam ini. Kerdas ini boleh bertahan lama jika disimpan bersama kulitnya. Bagi penduduk luar bandar mereka sering mencari pokok kerdas yang tumbuh meliar di dalam hutan.

Petue nak bg hilang aroma kerdas nie..
lepas makan buah kerdas atau buah petai, makanlah ulam buah terung. tak kiralah apa jenis terung pun.. bau kerdas atau petai dari mulut akan hilang...


yg nie aperhal lak 2 sekawan tgh buat nie..hehe..nie gambar intro jer..citer nyer nnti ekk...sajer jer bikin gempak..

No comments:

Post a Comment