Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Monday, August 3, 2009

Menu Minggu Ini

Sayur from CH
resepi
Bawang merah+ bawang putih+ halia - cincang
Mashrom
Tumis ngan sos tiram n sedikit bancuhan tepung jagung
Sesuaikan rase
Siram bahan tumisan ke atas sayur kailan yg disusun atas pinggan
Percikkan sedikit sos bijan
Dan seterunyer kukus shg sayur masak

Baby Crab @ mini ketam masak lemak cili padi- terpikat lak tgk ketam kecik2 kat pasar ahad. Sepinggan 5 hengget (12 ekor). Yg syoknyer tgk kakak makan banyak sbb ade lauk ketam nie. Die sorang jer abiskan 5 ekor.

Pencuci mulut- pemberian my staff. Nama rambutan nie Budak Sekolah- aku pun x tau cmner leh timbul name nie


My peberet gak klu pasal bakar2 nie..tp leh luper lak nak snap sambal die, dah abis makan br teringat..huhuuu.
Aku wat 2 jenis sambal
1) Belacan- yg nie aku x leh sentuh, abis muke, rase rugi tol hidup kann..
2) Sambal kicap (cili padi+ ckit bawang putih+ gula+kicap+perah limau nipis)- yg nie mmg wajib
Resepi
Ikan talapia merah @ sebarang ikan yg sesuai
3 ulas bawang merah + putih
1 inci halia
* tumbuk lumat
Lumur atas ikan ngan kunyit + garam ckit+ bahan perasa
Balut ngan daun kunyit n bakar

asalnyer nak masak masam manis, tp leh lupe nak beli tomato n nenas..alahaiii..jd ler masak merah

Sambal Mentah Tempoyak-
oleh kerana berlaku perlambakan tempoyak mentah kat peti sejuk, so hari2 tempoyak..hohoo..nasib baik my peberet..setakat nie x jemu2 lg lerrr


MENU MINUM PETANG

Donut nie pun 2nd time kiter wat. Tp ntah nape donut aku nie bile goreng jer terus gelap, padehal dah belek2 selalu. Tgk donut org lain tu putih terbentuk jer. Tp nasib baik my cek abe kate lg suke mcm nie, sbb lebih garing...puhhh...kire lulus la yekkk

Semasa proses membentuk doh pau berintikan kacang merah


Nie kire 2nd time wat pau..kire lg gebu dr 1st time wat yg dulu, sbb dah tau sukatan bahan yg betul. Meh jengok resepinyer

Resepi
Utk bancuhan Yis
200 ml air suam
5 sb gula
1 sb susu tepung
2 sb yis segera
* bancuh n tutup smp kembang yis nyer
450 gm tepung pau
50 gm tepung ubi
1 sb shorthening
* masuk semua bahan dlm mesin pasta @ BM
Stlh sebati campuran tepung, masukkan bancuhan yis td
Putar sehingga menjadi doh
Selepas siap wat doh bentuk pau n di isi ngan kacang merah, kukus lerrr...

Fresh Orange- limau yg kite beli dr CH- blend ngan ais

My cek abe kene g kursus Dendrologi smp Jumaat nie, so ahad lepas aku masak x-tra ckit sbb petangnyer cek abe nk bertolak dah. Inilah menu2 yg sempat aku masak...rase dah macam carlie caplin kat dapur tu..layan jer laaa

No comments:

Post a Comment