
resepi
Bawang merah+ bawang putih+ halia - cincang
Mashrom
Tumis ngan sos tiram n sedikit bancuhan tepung jagung
Sesuaikan rase
Siram bahan tumisan ke atas sayur kailan yg disusun atas pinggan
Percikkan sedikit sos bijan
Dan seterunyer kukus shg sayur masak



Aku wat 2 jenis sambal
1) Belacan- yg nie aku x leh sentuh, abis muke, rase rugi tol hidup kann..
2) Sambal kicap (cili padi+ ckit bawang putih+ gula+kicap+perah limau nipis)- yg nie mmg wajib
Resepi
Ikan talapia merah @ sebarang ikan yg sesuai
3 ulas bawang merah + putih
1 inci halia
* tumbuk lumat
Lumur atas ikan ngan kunyit + garam ckit+ bahan perasa
Balut ngan daun kunyit n bakar
oleh kerana berlaku perlambakan tempoyak mentah kat peti sejuk, so hari2 tempoyak..hohoo..nasib baik my peberet..setakat nie x jemu2 lg lerrr
MENU MINUM PETANG


Resepi
Utk bancuhan Yis
200 ml air suam
5 sb gula
1 sb susu tepung
2 sb yis segera
* bancuh n tutup smp kembang yis nyer
* bancuh n tutup smp kembang yis nyer
450 gm tepung pau
50 gm tepung ubi
1 sb shorthening
* masuk semua bahan dlm mesin pasta @ BM
* masuk semua bahan dlm mesin pasta @ BM
Stlh sebati campuran tepung, masukkan bancuhan yis td
Putar sehingga menjadi doh
Selepas siap wat doh bentuk pau n di isi ngan kacang merah, kukus lerrr...
No comments:
Post a Comment