Terima Kaseh!! InsyaAllah sy akan balas kunjungan anda..

Terima kaseh daun keladi...

Saturday, May 15, 2010

Batang lambok

Kali nie aku nak bgtau pasal bende nie..ehh..bende2 pun sedap tau..memang selera la klu makan nasi berlaukkan sayur nie..sebenarnyer sejenis keladi gak lambok nie..mudah sgt nak dptkan kt raub nie, malah ade tumbuh kat opis aku..so, rase bile rase nak masak sayur nie jer aku suh my staff kt tapak semaian petikkan..hehe...aci x??

Nie die pokok lambok nie..memang sebijik keladi cume saiz nya agak besar yerr..

Part batang nyer nie yg di makan..aku memang suke part2 sayur yg berbatang nie....

Menu 1 - Lambok goreng bersama udang

Menu 2 - Lambok gulai sardin~ yg nie..perghh..memang sedap..

Sebenarnyer dah cube cari info pasal lambok nie kt mr.google, tp x banya yg aku dpt..so, x ramai org tau kan kesedapan sayur tempatan nie..emm..rugi2..hehe..saper nak rase meh datang raub..
Info nie jer yg aku dpt...

lambok tu cakap perak, org selangor panggil kemumu..........
pokoknya macam keladi gajah, dibuat masak lemak cili padi ngan udang atau ayam....tapi dia rangup dan tak lembik kalau dimasak...
kat sini kekadang org buat ulam ngan sambal tempoyak...........
tak tau ler kat PB panggil aper.......dia sesuai ditanam kat tanah lembah sikit cam kesom...yg bestnya walaupun termasuk jenis keladi tapi dia tak gatal......

1 comment:

  1. kat kelantan pon orang panggil lambok..dulu dulu saya makan mentah cicah budu..dah lama saya cari keladi ni kut kut ada jual kat klang tapi tak ada..terimakasih kerana info...

    ReplyDelete